Sergio Bergman rabbi eddig is aktív volt a politikai életben, az új argentin kormány tagjaként pedig az ország környezetvédelmi minisztere lesz.

Argentína környezetvédelmi és a fenntartható fejlődéséért felelős miniszteri tisztségére nevezték ki Serdio Bergman rabbit – ezzel ő lett az első aktív zsidó vallási vezető, aki Izraelen kívül ilyen magas posztot tölthet be egy kormányban.

A JTA értesülései szerint Bergman december 10-én lép majd hivatalba, amikor Cambiemos nevű pártjának elnöke, Mauricio Macri megalakítja kormányát. A férfi 2011 óta vesz részt aktívan a közéletben, és jelenleg is Argentína legrégebbi zsinagógájának rabbija. Közismerten jó kapcsolatot ápol Ferenc pápával, aki korábban Buenos Aires érseke volt. „Az evangélium Ferenc pápa szerint” című írásában Bergman elismerését fejezte ki a katolikus vezető felé.

Az új kormány győzelméhez Benjamin Netanjahu izraeli elnök telefonon keresztül gratulált, és Facebookon is megosztotta a jó hírt: „Macri azt mondta nekem, hogy az Argentína és Izrael közötti kapcsolat mostantól jobbá válik”.

Az újonnan megválasztott argentin kormányfő egyebek mellett felül akarja vizsgálni azt az 1994-es iráni paktumot, amelyet az AMIA Zsidó Központ ellen elkövetett támadás kivizsgálásával kapcsolatban kötött a két ország. A buenos aires-i merényletben nyolcvanöten veszítették életüket és több százan megsérültek, a robbantásért Iránt tették felelőssé.

„Javasolni fogjuk a Kongresszus számára az Iránnal megkötött paktum eltörlését, ahogy a kampányunk során ígértük” – jelentette ki Macri a választási győzelmük után.  

zsido.com

 

Kép forrása: haaretz.com