Kedves Rabbi!

AZ a kérdés merült fel bennem, hogy ha nem szabad sábátkor és ünnepnapon dolgozni, akkor a rabbik hogyan lehet, hogy mégis „dolgoznak”, vagyis hogy tanítanak, vezetik az Istentiszteletet, stb. Kaphatnak ezekre a napokra fizetést, ahogy máskor? István

Kedves István!

A szombati munkatilalmaknál két dolgot kell figyelembe vennünk. A szombati munkatilalmat a Szentély építésére vezetjük vissza – amit szombaton tilos volt elvégezni, azokat és azokból levezethető tevékenységek tilosak nekünk is csinálni. Ez az un. 36 melácha, melyeknek végzése szombatszegésnek számít.

Másrészt tilos szombaton pénzkereső munkát végezni, kivéve, ha egy összegben kap valaki fizetést egy olyan munkáért, amelyet hétköznapokon és szombaton is végez, és amelynek során nem szeg szombatot. Ilyen például egy babysitter, aki hét közben és szombaton is gyerekekre vigyáz, de nem szegi meg közben a szombatot. Ilyenkor a fizetését úgy kell megállapítani, hogy a heti/havi bére tartalmazza a szombati munka árát is, de azt nem lehet elkülöníteni (pl: 5000 Ft-ot kap a hétköznapokra és még 2000-et szombatra, hanem: 7000 Ft kap összesen). Ugyanígy állapítják meg a rabbik fizetését is, akiknek a munkakörében a szombati Tóra magyarázat, ima vezetése, stb. is szerepel.

Üdvözlettel,

A rabbi

Megszakítás