“Európa ostrom alá vett zsidóságának hozzánk kellene jönnie” – jelentette ki Putyin elnök a Kremlben ülésező Európai Zsidó Kongresszus előtt.

Oroszország elnöke az egyre gyakoribbá váló antiszemtia támadásokra reagálva invitálta az európai országok zsidó lakosait hazájába. A kijelentésre akkor került sor, amikor Putyin az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) képviselőivel találkozva tájékoztatást kapott a zsidóellenes attrocitások számának aggasztó növekedéséről szerte az Európai Unióban.

img656089

Moshe Vyacheslav Kantor, az EJC elnöke szerint az európai zsidók helyzete soha sem volt olyan rossz a háború óta, mint napjainkban, és reális esély van a zsidók tömeges kivándorlására bizonyos oszágokból. A kongresszus elnöke két okkal magyarázta a kialakult aggasztó szituációt: a szélsőjobboldali mozgalmak erősödésével Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és Olaszországban, illetve a radikális iszlám egyre növekvő térhódításával.

Vlagyimir Putyin válasza így hangzott: “Jöjjenek (a zsidók) csak hozzánk. A szovjet időkben elhagyták az országot, most pedig térjenek vissza.”

20449
Moshe Vyacheslav Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke
Kantor figyelemre méltónak nevezte az orosz elnök javaslatát, és megvitatásra terjesztette be a kongresszus tagjai elé.

Az orosz elnöknek nem ez az első barátságos megnyilvánulása a zsidók felé. Néhány hónappal ezelőtt fogadta el a Duma azt az általa beterjesztett törvényjavaslatot, amely szankcionálja az antiszemita izgatásra alkalmas bibliamagyarázatokat. Az orosz főrabbi, Berel Lazar üdvözölte az új törvényt, és kijelentette: “Köszönöm barátomnak, Vlagyimir Putyinnak, hogy határozottan kiáll bármilyen antiszemita jelenséggel szemben, és a Duma tagjainak, akik ismét bebizonyították, hogy Oroszország tiszteli minden polgárának vallását.”

Oroszországban csökkentek a zsidóellenes megnyilvánulásoka az utóbbi éveken, és az elnök jó kapcsolatot ápol Izraellel is.