Szíria nincs abban a helyzetben, hogy frontot nyisson Izraellel szemben – nyugtatta meg az orosz-izraeli csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin Benjamin Netanjahut. Az orosz elnök szerint a szerepük a konfliktusban „Szíria védelmére” irányul.

Netanjahu a héten Putyinnal találkozott Moszkvában. A tárgyalások komolyságát érzékelteti az a tény, hogy az izraeli miniszterelnököt elkísérte a hadsereg vezérkari főnöke és a katonai hírszerzés vezetője. Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a megbeszélések egyik kiemelt témája volt Izrael és Szíria közös határának térségében kialakult helyzet. A két politikus megegyezett abban, hogy a jövőben koordinálják szíriai lépéseiket, és együttműködési mechanizmust alakítanak ki a félreértések elkerülésére.

Az elmúlt időszakban az amerikai, a brit és a francia katonai hírszerzés is megerősítette, hogy az oroszok kétezer „tanácsadót”, katonákat és katonai eszközöket, például fejlett S-300-as légvédelmi rakétákat telepítettek Szíriába (az épülő katonai létesítményeket bemutató műholdas felvételek itt láthatóak), és nem rövid távra terveznek.

Netanjahu a beszámolók szerint felhívta az orosz elnök figyelmét arra, hogy a Hezbollah terrorszervezet egyre jelentősebb támogatást kap Irán és Szíria felől, és a megszerzett fegyverekkel Izraelt támadják – írja a jpost.com.

Az izraeli miniszterelnöknek arról is tudomása van – és erről számos hírszerzési bizonyítékot is bemutatott Moszkvában –, hogy a szíriai hadsereg segítségével Irán egy másik hasonló szervezetet is fel akar építeni, ami az Izrael védelme szempontjából stratégiai fontosságú Golán-fennsíkot támadná. Netanjahu közölte, hogy ezt Izrael meg fogja akadályozni és pontosan ezért tartja fontosnak a mostani találkozót Putyinnal: nem szeretné ugyanis, ha a két ország hadserege között bármilyen félreértés adódna.

Az orosz elnök megígérte, hogy nagyon körültekintően fognak ténykedni a térségben, ugyanakkor garanciát vállalt arra, hogy az orosz légi arzenál nem korlátozza az izraeli légierő mozgásszabadságát Szíria északi határvidékén. Egyben jelezte: tud az Izrael elleni támadásokról, de szerinte ezeket még helyben fellelhető fegyverekkel hajtották végre. Ugyanakkor megérti Izrael aggodalmait a kérdésben.

A tárgyalások végén Netanjahu utalást tett az Oroszországból Izraelbe vándorolt jelentős számú zsidóra, ami szintén különlegessé teszi a két ország kapcsolatát. A két vezető hangsúlyozta: országaik a továbbiakban is a kölcsönös tisztelet jegyében folytatják egymással a kommunikációt. Az orosz katonai jelenlét azonban önmagában még nem megnyugtató Izrael számára, hiszen titkosszolgálati források szerint azt Moszkva előzőleg Teheránnal egyeztette, másrészt az IS elleni orosz kiállás a szintén Izrael-gyűlölő szíriai elnök támogatásával párosul.

A nemzetközi nyilvánosság lényegében csak az elmúlt napokban ismerkedett meg azzal a ténnyel, hogy az orosz csapatok néhány hete ott vannak a „terepen”, akik állítólag már harci cselekményekben is részt vettek. Az Aszad elnök szövetségesének tartott Putyin, akinek kiindulópontja az, hogy az Iszlám Államot „nem lehet legyőzni a törvényes szíriai kormánnyal való együttműködés nélkül”, számos high-tech katonai eszközt telepített a polgárháború és terror sújtotta ország északi részébe, sőt, tervei szerint még növeli is katonai jelenlétét Szíriában.

Későbbi konfliktusokat vetíthet azonban előre, hogy a britek az IS-nél néha semmivel sem kevésbé kegyetlen Aszad csapatait is bombáznák. A szíriai elnök csak országa 25 százalékának területét igazgatja, miközben a fővárost, Damaszkuszt az Iszlám Állam már közvetlen közelről fenyegeti. Ilyen helyzetben megfigyelők szerint kulcskérdés, hogyan alakul az orosz-nyugati viszony a térséget illetően. 

Moszkva katonai beavatkozása a Háárec napilap szerint várhatóan Amerikához hasonló státust eredményez majd az oroszoknak a térségben, akik képesek lesznek ütköző övezetet kialakítani az Oroszországot is támadó dzsihádistákkal szemben.

Zsido.com, MTI

Kép: jpost.com