2018-ban is rengeteg turista kereste fel a cseh főváros zsinagógáit.

A tavalyi adatok szerint a Prágai Zsidó Múzeumhoz tartozó épületek benne voltak Csehország 20 leginkább látogatott helyszínei között, Prágán belül pedig ott vannak a top 10-ben – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből.

A XVI. századból való Pinkas Zsinagóga a lista nyolcadik helyén áll, a XVII. századi Klausen Zsinagóga a tizenötödik, és a klasszikus mór-stílusban épült Spanyol Zsinagóga a tizenhatodik a cseh idegenforgalmi hivatal adatai szerint. Az első helyen egyébként prágai várnegyed van, több mint 2,4 millió látogatóval.

A zsidó helyszíneket 2018-ban 721 ezren keresték fel. Idén elképzelhető, hogy kevesebb lesz ez a szám, hiszen június 1-jén megkezdődött a felújítás a Spanyol Zsinagógában, ami várhatóan 2020 végéig tart.

A Spanyol Zsinagóga 1868-ban épült a régi, XII. századi eredetű askenázi zsinagóga helyén. A kor divatja szerint mór stílusban épült, innen a „spanyol” elnevezés, utalva az Alhambrára, amire jellegében emlékeztet az épület. Josef Niklas és Jan Belsky tervezte a zsinagógát, a belső teret pedig Antonin Baum és Bedrich Münzberger.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás