Az American Airlines megszünteti az egyetlen közvetlen izraeli járatát, ami a Tel-Aviv-Philadelphia útvonalon közlekedett. A légitársaság bejelentése szerint ennek kizárólag pénzügyi okai vannak, de egyes sajtóhírek másféle döntést sejtetnek.

Az American Airlines azért szünteti meg egyetlen izraeli járatát, mert veszteséges volt – szögezte le a légitársaság.

„Az elmúlt évben több mint 20 millió dollárt veszítettünk az útvonalon” – írta Casey Norton, a társaság kommunikációs igazgatója a Philadelphia – Tel-Aviv járattal kapcsolatban. „Az útvonal a 2009-es megnyitása óta soha nem hozott éves profitot. Vannak olyan nemzetközi járatok, melyekbe sok forrást kell befektetnünk, míg végül stabilizálódnak, és növekedést mutatnak. Tel-Aviv-i járatunk bevétele azonban soha nem tudta kompenzálni a jelentős költségeket.”

Az légitársaság a múlt hét végén jelentette be, hogy megszünteti a járatot, anélkül, hogy izraeli tisztviselőit előre értesítette volna.

Az amerikai cég a OneWorld szövetségen keresztül arab légitársaságokkal is kapcsolatban van. A The Marker cikke szerint az olyan tagok, mint a Qatar Airways és a Royal Jordanian befolyásolhatták a döntést – olvasható a jpost.com-on. Ezt a verziót azonban megkérdőjelezi, hogy a OneWolrld más tagjai változatlanul üzemeltetnek izraeli járatokat, mint például a British Airways, az Air Berlin, az Iberia, de még a Royal Jordanian is.

Más feltételezés szerint az iráni nukleáris megállapodás után az American Airlines Teheránba is repülne és ebben az esetben probléma lehet az izraeli járat léte. Ezzel a magyarázattal szemben pedig az a tény állítható, hogy ja Turkish Airlines gond nélkül repül Tel Avivba és Teheránba egyszerre.

Michael Nutter, philadelphiai polgármester mindenesetre felszólította a légitársaságot, hogy vonja vissza a döntését. Ennek részben az az oka, hogy Nutter sokat dolgozott azon, hogy gazdasági kapcsolatokat alakítson ki városa és izraeli cégek között. Izrael nem adott ki hivatalos nyilatkozatot a járat megszüntetésével kapcsolatban.

fotó: jewishbusinessnews.com