Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 21. alkalommal rendezi meg nyilvános hanukai gyertyagyújtását a Nyugati téren. A december 2-9. között tartó ünnepségsorozaton közéleti személyiségek és jeles alkotóművészek is részt vesznek az ünnepi lángok fellobbantásában. A Hanuka második napján kerülti polgármesterek és Európa-díjas filmrendező is együtt ünnepelt a zsidó közösséggel.

A Talmudban még két hagyomány létezett a gyertyagyújtással kapcsolatban. Az egyik szerint minden nap eggyel kevesebb gyertyát kell meggyújtani, míg a másik szerint minden nap eggyel többet, hogy „emelkedjünk a szentségben és ne ereszkedjünk”.  Ez utóbbi gondolat vált általánossá, így az ünnepen napról napra eggyel több gyertyát gyújtanak meg a haunkián a zsidó hagyományok követői.

Az 5779.év hanukájának második napján, december 3-án Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője, a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbija köszöntötte az egybegyűlteket: „A hagyomány szerint minden este egyel több gyertyát gyújtunk – mondja a Talmud. Ám ha majd ránézünk a menórára ma este, valójában három gyertya fog égni. Miért? A válasz az, hogy kettőt gyújtunk, és plusz egyet, a szolgagyertyát, vagyis a sameszt, mely csak a kísérőgyertya, mégis központi helyet foglal el. Hogy lehet ez? A magyarázat az, hogy a sötétséget  legyőzni nagyon nagy dolog. Ezért, ami meggyújtja azt a fényt, ami mások számára is fényt hoz, az a legnagyobb dolog. Aki veszi a fáradságot és a másik ember lelkében meggyújta a fényt, meggyújtja a másik ember szívét, az teljesíti igazán a micvát. Ez a legfontosabb tanítás. Nemcsak magunkban, a saját szívünkben és lelkünkben égjen a fény, hanem adjuk át másoknak is, gyújtsuk meg mások szívét is, akkor tökéletes a micva.”

Oberlander Baruch rabbi szavaihoz kapcsolódva Szentgyörgyvölgyi Péter a mai gyertyagyújtással azt kívánta, hogy az itt meggyújtott fény hozzon hitet, reményt, békességet és szeretetet az egybegyűlteknek. 

A köszöntők sorát az Európa-díjas filmrendező, Oláh Katalin, a Bár Micvó fiúk című film rendezője  zárta, megosztva a jelenlévőkkel a film készítése közben megtapasztalt tanulságot:  „Mindannyiunknak nagy szüksége van tradíciókra, szertatrásokra, ünnepekre, kicsi és nagy közösségre, és arra, hogy együtt ünnepeljünk.”

A köszöntők után Oberlander Báruch rabbi és Dr. Tóth József, Budapest XIII. kerületének polgármestere  közösen meggyújtották a hanukia első lángját. A további két gyertya meggyújtásában részt vett Szentgyörgyvölgyi Péter, Budapest Belváros-Lipótváros polgrámestere, valamint Vattamány Zsolt, Budapest Erzsébetváros polgármestere. Gyertyagyújtás közben az ünnepi áldást Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Faith Asher, a Budavári zsinagóga rabbija közösen mondta el.  Köves rabbi arra biztatta a jelenlévőket, hogy telefonjaikat, mint 21. századi gyertyákat felemelve, ők is gyújtsák meg a fényt a haukia lángjainak meggyújtásával együtt.

A köszöntőt mondó és gyertyagyújtó vendégek mellett az eseményen részt vett még Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla, Budapest Belváros-Lipótváros alpolgármestere, valamint Csavajda Krisztina, Szervezetirányítási elemző az Újpest Football Club elnökségének képviseletében is.

Ezen az estén is hagyományos ünnepi fánkkal várták az ünneplőket és érdeklődőket. Az est folyamán Glitzenstein Meni zenélt és a jelenlévők a közös táncba is bekapcsolódhattak.

 

Képgaléria

 

A holnapi eseményen felsőoktatási intézmények képviselői mellett Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője is részt vesz a hanukia lángjainak meggyújtásában.

Megszakítás