Az EMIH köszönetét fejezi ki az aktív segítséget nyújtó önkéntesek számára, és továbbra is a nyitás és az ismeretterjesztés elkötelezett híve.

Szombat este ismeretlen elkövetők megrongálták azt a köztéri kiállítást, melyet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) állított ki a budapesti Madách téren. A „70 év unokái” nevet viselő fotókiállításon holokauszt-túlélők láthatóak gyermekeikkel, unokáikkal. A hétfői napon a festékszóróval lefújt képeket polgári kezdeményezés keretében önkéntesek megtisztították, így az eredeti terveknek megfelelően a 24 kép továbbra is látható lesz április 16-ig a téren.

A „70 év unokái” című fotókiállítást január 27-én nyitották meg a Madách téren. A kiállításon megtekinthető 24 képet az EMIH a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából készítette. A piros és sárga festékszóróval lefújt képeken a holokauszt-túlélőket legfiatalabb családtagjaikkal együtt láthatóak, ezzel is szimbolizálják a múlt történelmi tanulságainak jelentőségét és a közös jövőbe vetett hitet. E két érték az EMIH számára a két nappal ezelőtti értelmetlen és elszomorító vandalizmus ellenére – melynek motivációját egyelőre nem ismert – természetesen továbbra is létfontosságú.

A reményel teli identitás és egymás megismerése – melynek a hasonló kiállítások is részét képezik – elengedhetetlenek a nyugodtabb, elfogadóbb közélet megteremtése érdekében. Az EMIH véleménye szerint a szombati események is csak a fentieket erősítik meg, és noha lehetnek olyanok, akik nem nyitottak egymás megismerésére, mindez egy pillanatra sem tántorítja el a zsidó hitközséget megkezdett munkájával kapcsolatban. „A kiállítás többek közt kifejezi hogy a zsidó közösségnek nem csak emlékeznivalója, hanem jelene és jövője is van Magyarországon.” – Nyilatkozta hétfőn Köves Slomó az EMIH vezető rabbija.

A hétfői napon a megrongált kiállítás helyreállításában polgári kezdeményezés keretében önkéntesek nyújtottak segítséget, melynek kapcsán a hitközség ezúton is köszönetét fejezi ki. Ráadásul ez a pozitív gesztus is megerősíti az EMIH-et abban, hogy továbbra is folytatni kell a hitközség aktív közéleti tevékenységét. Mindezek mellett az EMIH természetesen bízik a rendőrség hatékony fellépésében és abban is, hogy az elkövetőket a lehető leghamarabb sikerül kézre keríteni.

 

Megszakítás