A német kormány munkacsoportot hozott létre, hogy kiderítse, kik a tulajdonosai 1500 műalkotásnak. Mindössze ötről mondák ki, hogy a nácik lopták el. Zsidó érdekképviseletek tiltakoznak.

Adóellenőrök bukkantak rá a kollekcióra, amiben Matisse és Picasso alkotásai is megtalálhatóak. Egy bizonyos Cornelius Gurlitt müncheni otthona rejtette a nem mindennapi gyűjteményt. A férfi apja műkereskedő volt és a naci rezsim alatt kiátkozott, „degeneráltnak” tartott műalkotásokat vásárolta. Két év vizsgálódás után a munkacsoport vezetője Ingeborg Berggreen-Merkel közölte, hogy csak 5 tárgy tekinthető egyértelműen a nácik zsákmányának, 499-nek pedig kérdéses a múltja. Az ötből négyet már visszaadtak az egykori tulajdonosok örököseinek, köztük egy Max Liebermann és egy Henri Matisse festményt. A jelentést élesen kritizálta Ronald Lauder a Zsidó Világkongresszus elnöke és más csoportok is, mondván egyre fogy az idő, az áldozatok örökösei is egyre idősebbek – írja a forward.com.

Ingeborg Berggreen-Merkel szerint a munkát nehezítette, hogy Cornelius Gurlitt 2014 májusában meghalt. Végrendeletét, amelyben egy berni múzeumot jelölt meg egyedüli örökösnek, nem jó mentális állapotban készítette – állította az unokatestvére. A dokumentum érvényességét végül tavaly februárban mondta ki a bíróság. A német kulturális miniszter bejelentette, hogy létrehoznak egy művészeti alapítványt, ami folytatja a hagyaték eredetének feltárását.

Kép: theguardian.com