A Chábád mozgalom küldöttei már hetek óta a közelgő peszáchra készülődnek. Világszerte sok ezer résztvevőt várnak a különböző lubavicsi széderekre, ahol összesen több millió maceszt osztanak ki a résztvevőknek.

Yossi Grossbaum rabbi és felesége, Goldie már hetek óta kézzel készült smura maceszt szállít ki a közösség tagjainak Kalifornia déli régiójában. A pénteken kezdődő ünnepig összesen 50 órát töltenek az autóban, hogy minden zsidó asztalán ott lehessen a peszáchi macesz. “A Lubavicsi Rebbe arra ösztönzött mindenkit, hogy kézzel készült, kerek maceszt fogyasszanak peszáchkor. Már purim előtt elkezdtük a macesz kiszállítását. A macesz látványa önmagában is felhívja a figyelmet a közelgő ünnepre” –mondta Grossbaum rabbi.

Szinte nincs olyan pontja a világnak, ahol a Chábád mozgalom ne szervezne közösségi széderestéket. Budapesten is számos lehetőség közül lehet válogatni, de a magyar fővárosnál egzotikusabb helyszíneken sincs hiány széderből, a nepáli Katmandutól a Virgin-szigeteken át egészen Izlandig. Az közép-afrikai országokért felelős Chábád-központ ebben az évben már összesen 20 településen szervez szédert, a ruandai Kigalitól kezdve a tanzániai Zanzibárig.

A széderek mellett a lubavicsi küldöttek házhoz is mennek, hogy a közösségük tagjainak konyháit kikóserolják peszáchra, kóser bort és maceszt vigyenek, és fordítással ellátott hágádákat osszanak ki, melyeket idén már 17 különböző nyelven lehet beszerezni. A kovászos eladásával több, mint egymillió zsidó a Chábád küldötteit bízta meg személyesen, vagy az interneten keresztül.

Mushky Glitsenstein, az alaszkai Anchorage város Chábád központjának ifjúsági programokért felelős igazgatója elmondta, hogy a peszáchi rendezvényeknek az ünnepen túlmutató, közösségformáló ereje is van. Az anchorage-i zsidó óvodások kipróbálhatták a maceszsütést, de szerveztek hasonló programot nagyobb gyerekek és a szüleik számára is, ahol minden előírást betartva készültek a maceszlapok, melyeket azután a széderen mindenki el is fogyaszthat. A résztvevők végezték el az összes munkafolyamatot, a búza megőrlésétől a dagasztáson át a sütésig. Természetesen hatalmas közösségi széderekkel is készülnek az alaszkai fővárosban, melyek elsősorban a gyerekek körül forognak majd. “A peszáchi készülődés emlékei egész életükre beléjük ívódnak. A legfontosabb célunk, hogy a résztvevőkhöz elérjen az ünnep üzenete, átéljék a peszáchi történetet, és relevánsnak érezzék saját maguk számára. Amikor az emberek megtapasztalják a zsidóságban rejlő örömöt, akkor be akarják építeni azt a saját életükbe, a zsidóság részévé akarnak válni” – mondta Glitsenstein.

Alaszka nem bővelkedik a kóser élelmiszerekben, így mindent Seattle-ből kellett megrendelni és légi úton elszállítani.

“Van valami peszáchban, ami felébreszti a zsidó lelket.  A zsidók, bárhol is legyenek éppen a világon, vágynak arra, hogy részt vehessenek egy széderen. Ezt az ünnepet mindenki meg akarja tartani.” – tette hozzá a rebecen.

zsido.com

Forrás: Chabad.org