A zsidó ünnepek közül a közelgő peszách igényli a legtöbb felkészülést és a legnagyobb felkészültséget. A számtalan tennivaló és a rengeteg szabály között elveszhet az ember, ezért összeállítottunk egy átfogó listát, melynek pontjait követve méltó módon fogadhatjuk a szabadág ünnepét.

A – A peszáchra való felkészülés sok ismeretet igényel, ezért ajánlatos  jóval az ünnep beállta előtt elkezdeni a szabályok tanulmányozását. Bölcseink tanácsa szerint 30 nappal az ünnep előtt ajánlatos átismételni a tudnivalókat.

B – Elkezdjük a lakás kitakarítását. Tüzetesen át kell vizsgálni minden zugot, hogy sehol se maradjon kovászos ételnek még a maradéka sem. Miután kitakarítottunk egy helyiséget, ügyeljünk rá, hogy oda ne vigyünk be élelmiszert.

C – Jelöljünk ki egy zárható tárolóhelyet: szekrényt, fiókokat, ahová azokat a kovászos élelmiszereket tesszük peszáchra, melyeket tilos az ünnep alatt birtokolnunk, de mégsem akarunk megsemmisíteni. Ilyen lehet pl. egy üveg értékes whiskey. Ezeket az élelmiszereket egy speciális kovászos eladási szerződés segítségével egy nem zsidónak értékesítjük. Az ünnep alatt ezeket elzárva kell tartani.

D – Keressünk fel egy hozzáértő rabbit, aki a kovászos eladását intézi, és töltsük ki a megfelelő formanyomtatványt, vagy intézzük el a megbízást az interneten keresztül.

E – Szerezzük be az ünnep i élelmiszereket. A maceszt, a bort és az egyéb, peszáchra kóser termékeket olyan helyen tároljuk, ahol biztosan nem kerülhetnek kapcsolatba kovászos dolgokkal. Ha közösségi széderen szeretnénk részt venni, foglaljuk le a helyünket időben.

F –Néhány nappal az ünnep beállta előtt állítsuk át a konyhánkat peszáchi üzemmódba. Pakoljuk és zárjuk el az év során használt edényeket, valamint a peszáchra nem kóser élelmiszereket. Takarítsuk ki alaposan a helyiséget, majd kóseroljuk ki az erre alkalmas eszközöket. Ne felejtsük el, hogy miután végeztünk minden feladattal, a konyhában már csak és kizárólag peszáchi ételeket készíthetünk és fogyaszthatunk.

G – Vegyük elő a peszáchi edényeket és étkészletet, illetve a hágádákat.

H – Vásároljuk meg a széderhez és az ünnepi étkezésekhez szükséges friss élelmiszereket. Ezeket az alaposan megtisztított hűtőszekrényben és polcokon tároljuk. Elkezdhetjük az ünnepi menü elkészítését.

I – Készítsük elő az ünnep alkalmával viselendő ruhákat, cipőket. Szokás az ünnep tiszteletére valamilyen új ruhadarabbal meglepni magunkat.

J – A széder estét megelőző este egy gyertya fényénél vizsgáljuk át az elvileg már teljesen kovászos-mentes lakást. Ez a szertartás a bedikát chámec, melyre áldást is mondunk. Ne felejtsük el átvizsgálni az autót és a munkahelyi bútorainkat sem.

K – A széder este napján az elsőszülöttek, illetve azok az apák, akiknek 13 év alatti, elsőszülött fia van, böjtölnek. Elterjedt szokás azonban a böjtöt egy úgynevezett szijum mászechettel kiváltani, azaz részt venni egy talmudi traktátus tanulásának ünnepélyes befejezésén. Érdeklődjünk rabbinknál, hogy hol és mikor tartanak szijumot.

L – Ezen a reggelen be kell fejeznünk a kovászos ételek fogyasztását. Ebben az évben, Budapesten ez az időpont március 30., délelőtt 10:39.

M – A megmaradt kovászos ételmaradékot meg kell semmisítenünk. Ennek legkésőbbi ideje Budapesten 11:44. A legelterjedtebb szokás elégetni a maradékot. Erre a Kazinczy utcai mikve udvarán lesz lehetőség.

N – Délután készüljünk fel a széderre. Terítsük meg az asztalt, állítsuk össze a szédertálat, vegyük elő a hágádákat.

O – Szokás az ünnep beállta előtt elolvasni a Tóra peszáchi áldozattal foglalkozó részeit, ezzel is kifejezve a jeruzsálemi szentély újjáépülése utáni vágyunkat.

P – Naplemente előtt gyújtsuk meg a gyertyákat. Idén, mivel péntek este köszönt be a peszách, az áldásban megemlítjük a szombatot és az ünnepet is. Budapesten a gyertyagyújtás időpontja: 18:52.

Q – Gyertyagyújtás után induljunk el a zsinagógába, ahol idén egyszerre köszöntjük a sábátot és peszáchot.

R – Üljük meg a széderestét. Kövessük a hágádában leírtakat, fogyasszunk maceszt, négy pohár bort és keserűfüvet. Beszéljünk részletesen az egyiptomi kivonulás csodájáról. Az utolsó darab maceszt, az áfikománt a csillagászati éjfélig el kell fogyasztani, mely Budapesten 00:48.

S – A szédert követő reggelen ismét látogassunk el a zsinagógába, ahol elkezdjük a harmatért való imádkozást (az eső helyett), és meghallgatjuk az ünnepi tóraolvasást.

T – Este elkezdjük az ómerszámlálást, majd – a diaszpóra országaiban – megtartjuk a második szédert. Az ünnepi gyertyákat a peszách beköszönte előtt már meggyújtott, és attól kezdve folyamatosan égő lángról gyújtjuk meg, természetesen csak a szombat kimenetele után. A következő reggelt ismét töltsük a zsinagógában.

V – Peszách utolsó napját (a diaszpórában az utolsó két napot) idén április 5-én, csütörtök este köszöntjük. Gyertyát gyújtunk, zsinagógába megyünk, majd ünnepi étkezést tartunk. Ezen az éjjelen a Vörös-tenger kettéválasztására emlékezünk.

W – Az ünnep utolsó napján hangzik el a zsinagógákban a halottakra emlékező Jizkor, vagy más néven Mázkir ima.

X – Lubavicsi haszidok szokása, hogy peszách utolsó napján megtartják a messiás lakomáját, mely során a széderhez hasonlóan négy pohár bort fogyasztanak el.

Y – Peszách elmúltával (Budapesten: április 7., szombat este 20:08) megtartjuk az ünnep- és szombatbúcsúztató hávdálá szertartást, majd nekiállunk a peszáchi edények elpakolásának. Amikor lakat került a peszáchi szekrényre, elővehetjük a hétköznapi edényeinket.

Z – Vasárnap elmegyünk szavazni. De ez már egy másik történet…

zsido.com

Forrás: Chabad.org