Egy házfelújítás eredményeként ellehetetlenült a Sábát megtartása a zsidó lakók számára otthonukban, ezért bírósághoz fordultak.

LeFrak City ortodox lakosainak beszámolója szerint diszkriminatív módon járt el a lakóházuk felújítását végző cég, amiért elektronikusan működő ajtókat helyeztek el az épületben – melyek használata nem megengedett a Sábát törvényeit megtartó zsidók számára. A JTA értesülései szerint, az építkezési vállalat számára eljuttatott panaszra adott válaszban azt üzenték a lakóknak, hogy „ha valakit zavar, költözzön máshova”.

ny_per

Az ügy kapcsán a vallási megkülönböztetés vádjával pert indító Sulaymon Ibragimov és Murod Takhalov elmondta, hogy nemcsak a beléptetési rendszer, hanem a szintenként megálló liftek hiánya is nehézségeket okoz a Queens városnegyedében élő zsidók számára a háláchá törvényeinek megtartásában.

„Néha olyan, mintha csodáért imádkoznánk a ház előtt állva, hogy végre valaki arra jöjjön és kinyissa az ajtót vagy használja a liftet” – nyilatkozott a 26 éves Ibragimov a Daily News számára. „Még istentiszteletekről is késtem a zsinagógában több alkalommal”.

A kereset szerint a húsz épületből álló komplexum felújítását 2012-ben megkezdő cég több száz zsidó számára lehetetlenítette el a Sábát megtartását, akik jelenleg a Brooklyni Szövetségi Bíróság kedvező döntésében bíznak.

zsido.com

Megszakítás