Összefogtak a bolgár zsidók, hogy megmentsenek a teljes pusztulástól egy zsinagógát. Az épület nagyon rossz állapotban van, nem lehet tovább várni.

A Shalom Szövetség vezetője Joszif Melamed azután döntött a cselekvés mellett, hogy találkozott Vidin város polgármesterével. Ezen a településen áll az a rom, ami a zsinagógából megmaradt. Ognian Tsenkov polgármester ígéretet tett arra, hogy felújítják az épületet, ami így a város egyik nevezetességévé, kulturális és turisztikai központtá válhat. Konkrét menetrendet nem fektettek le, becslések szerint az építkezés 5-6 millió dollárt emészthet fel – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

A jövőben kampány indul a pénz előteremtésére, amibe a helyiek is bekapcsolódnak. Az épület 1894-ben készült el neogótikus stílusban, jelenleg nemzeti kulturális védettséget élvez és megtalálható a World Monuments Found Watch listáján is. 2012-ben a bolgár kulturális minisztérium bejelentette, hogy az épületből múzeumkomplexumot és könyvtárat kívánnak kialakítani, amit egy Vidinben született zsidó művészről Jules Pascinról neveztek volna el. A felújítás azonban egy évvel később megállt.

Kép: jewish-heritage-europe.eu