Becsület mindenek felett: egy Boro Park-i jesivatanuló visszaadott egy banknak ezer dollárt, amit véletlenül fizettek ki neki – írja a unitedwithisrael.

Ön mit tenne, ha a bankban felvett pénzt otthon megszámolva kiderülne, hogy véletlenül ezer dollárral, vagyis több mint 360 ezer forinttal többet kapott, mint amennyi a számlán szerepel?

Egy Boro Park-i fiatalember egy helyi bankban ötezer dollárnyi összeget vett fel, ám amikor hazatérve megszámolta a pénzt, kiderült, hogy véletlenül hatezer dollárt adtak át neki. Úgy vélte, talán véletlenül mégis hatezret ütött be a gépbe, ám a számlán egyértelműen ötezer dollár állt. A becsületes jesivabócher nem gondolkozott sokat: másnap reggel visszatért a bankba, és ezer dollárt adott át a pénztárosnak.

Az értetlenkedő pénztáros rögtön magyarázatot is kapott, és nem győzött csodálkozni azon, amit hallott. A bank alkalmazottai elmondták a fiatalembernek, hogy észrevették az ezerdolláros hiányt, ám arra nem gondoltak, hogy ügyfelük visszaviszi a tévedésből neki átadott pénzt.

A jesivabóchert azonban magasztosabb célok vezették, mint a pénzszerzés lehetősége: teljesítette a kidus Hásem, Isten Nevének megszentelése micváját. Vallásos zsidóként különösen nagy a felelősségünk. Tetteink nem csupán arról beszélnek, hogy mi magunk kik vagyunk, és hogyan élünk. Cselekedeteinket a külvilág az egész zsidó népre vonatkoztatva ítéli meg. Ha jót teszünk és kiváltjuk mások elismerését, azzal az Örökkévaló nevét szenteljük meg.

 

 

 

 

Megszakítás