Egy ortodox asszonyt fejbelőttek New Yorkban, de hála az Örökkévalónak, a parókájának köszönhetően nem sérült meg – adja hírül a The Yeshiva World weboldal.

A rendőrségi források szerint az elmúlt szombaton este 19 óra 20 perc körül a New York-i Williamsburgben egy jármű hajtott el a Ross Street és a Bedford Avenue sarkán, amikor az autó egyik utasa hirtelen tüzet nyitott a sarkon álló 21 éves fiatalasszonyra. 

A fején találták el a lövedékek – a rendőrség szerint azok valamiféle gyöngyök voltak -, de a paróka megvédte őt a sérüléstől, elnyelve az ütéseket.

 

Ortodox (haj)divat Pesten… – Ahol a fővárosi vallásos nők szépültek

A vallásos, házas nők egyik külső ismérve, hogy az esküvő után hajukat elfedik. Az elfedésnek különböző módjai léteznek, melyek közül az egyik legnépszerűbb a parókahordás. Parókából nagyon sokféle minőségű van, de ma már a legtöbbféle megfelel a modern kor követelményeinek, viszont a századfordulón ez korántsem volt ilyen egyértelmű. Nehéz dolga volt hát az orthodox asszonyoknak … Olvass tovább

 

A rendőrség jelenleg vizsgálja a támadás okát, egyelőre nem biztos, hogy antiszemita jellegű cselekményről van szó.

Tórai parancsolat, hogy a nők házasság után elfedjék hajukat. A haj elfedésére többféle lehetőség is van, bizonyos ortodox közösségekben például parókát hordanak a házas asszonyok. 

 

Kóser-e a(z Indiai) paróka?

A házas nők kötelesek eltakarni a hajukat, mert a fedetlen haj egyfajta meztelenségnek számít.

Fotó: Colton Sturgeon on Unsplash