Radikális iszlamista csoportok korábban több alkalommal is megfenyegették a párizsi terrortámadások egyik helyszínét, amiért számos Izraelhez kötődő rendezvénynek adott otthont és tulajdonosai zsidó származásúak.

Az Arutz Sheva izraeli hírportál értesülései szerint a tulajdonosainak zsidó származása és Izraelhez kötődő rendezvények miatt korábban már kapott fenyegetéseket a párizsi Le Bataclan színház, ahol szombatra virradóan 82 ember veszítette életét az iszlamista terrortámadásban.

A francia Le point vasárnapi száma szerint 2011-ben az „Iszlám Hadserege” nevű radikális csoport egyik tagja vallotta be a rendőrségnek, hogy támadást terveztek a Bataclan ellen tulajdonosainak zsidó származása miatt. 2004-ben pedig az izraeli Subliminal és Hatzel nevű hiphop zenekar előadását megelőzően kapott fenyegetéseket az intézmény, 2006-ban az ismételt fenyegetések miatt le is mondták fellépésüket a zenészek.

A Forward értesülései szerint 2006 és 2009 között a Bataclan helyszínt biztosított az izraeli határőrség számára rendezett éves adománygyűjtő gálák számára, az előző hónapban pedig csaknem 500 cionista keresztény tartott Izrael-barát rendezvényt a helyszínen. A folyamatos fenyegetések egyik alkalmával 2008-ban közel tíz férfi érkezett a színházhoz, akik arcukat arab sállal eltakarva üzentek a hely vezetőségének. „Ezeket már nem tűrhetjük tovább. Meg fogjátok fizetni a tetteitek árát” – mondta egyikőjük az épület előtt álló biztonsági őrnek. „Azért jöttünk ide, hogy itt hagyjunk egy kis üzenetet, de vigyázzatok! Legközelebb nem azért jövünk, hogy beszélgessünk” – mondták a biztonsági kamerába.

Egyes feltételezések alapján a terrorista támadásnak ahhoz is köze lehetett, hogy a pénteken koncertet adó Eagles of Death nevű banda egyik főembere, Jesse Hughes júliusban azt mondta egy izraeli fellépésük során, hogy soha nem támogatná az Izrael-ellenes bojkottot.

„Ugyan a vizsgálatok folytatódnak és a terroristák motivációi egyelőre tisztázatlanok, mélyen aggasztanak bennünket azok a beszámolók, melyek szerint a Bataclan színház hosszú ideje anticionista csoportok célpontja volt. Reméljük, hogy a francia hatóságok ki fogják vizsgálni, hogy a virulens antiszemitizmus jelentett-e motivációt a támadásban” – nyilatkozott Jonathan A. Greenblatt, a Megkülönböztetés Elleni Liga (ADL) elnöke.

zsido.com

 

Kép forrása: mirror.co.uk