A Paraguay-i Zsidó Közösség új zsidó múzeumot hozott létre, amelyben megalakult az ország első holokauszt oktatási központja is.

A Paraguay-i Walter Kochmann Zsidó Múzeum múlt héten nyitott meg kapuit a nagyközönség előtt – 11 év építkezés után. A múzeumnak egy háromemeletes épület ad otthont, amelyet egy helyi család bocsátott az intézmény rendelkezésére. Két nagy egységet foglal magába: egy zsidóságot bemutató kiállítási teret és egy, külön a holokausztra fókuszáló részleget. Ezen belül található a Paraguay-ban letelepedett holokauszt-túlélők élettörténetét feldolgozó részleg is.

Humberto Ismajovich, a múzeum igazgatója az ABC.com.py internetes portálnak adott interjújában bemutatta a az intézményt, amely értékes judaikákat és művészeti tárgyakat is felsorakoztat. „A Kék szoba – remény és élet: a paraguay-i és az izraeli zászlóval szimbolizálj a kapcsolatot a zsidó nép és országunk között”

A múzeumot Walter Kochmanról, a náci Németországból menekülő bevándorlóról nevezték el, aki a Héber Egyesület és a Parauay-i Izrael Ügynökség egykori igazgatója volt. A múzeum tervét Kochman fia dolgozta ki barátjával, az újságíró és történész Alfredo Seiherfelddel.

Napjainkban körülbelül 1000 zsidó él a dél-amerikai országban. 

Az eseménnyel párhiuzamosan, de attól függetlenül a német állam 369 ezer dolláros támogatást adott a brazíiliai Sao Paolo zsidó múzeumának renoválására.

forrás: jta.com

További olvasmány: 
Paraguay zsidósága

Megszakítás