Heti összefoglaló arról, ami a múlt héten történt Izraelben.

Az Egyesült Államok és Guatemala után Paraguay is áthelyezte nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. A megnyitó ünnepségen a paraguayi államelnök, Horacio Cartes és Benjámin Netánjáu izraeli miniszterelnök is megjelent. „Megtiszteltetés a számomra, hogy itt lehetek. A nagykövetség megnyitása különleges üzenetet hordoz, mert egyszerre fejezi ki Paraguay és Izrael szilárd barátságát és bátor szolidaritását egymással. Én nem szeretem a képmutatást. Az országaink közötti barátság olyan közös értékeken alapszik, mint a demokrácia, a tolerancia, a tisztesség, a diszkrimináció elutasítása és a békés együttélés. Ez egy történelmi pillanat, mely tovább erősíti a két ország kapcsolatát. Döntésünk oka nagyon egyszerű: csupán a helyére tesszük a dolgokat. Paraguay nem tartozik Izraelnek semmivel és Izrael sem tartozik nekünk. Csak megtettük azt, ami helyes.” – mondta Cartes elnök.

„Nagyszerű nap ez Paraguay számára és nagyszerű nap ez Izrael számára. Nagyszerű nap ez a barátságunk számára. Önöket nem csak az izraeli kormány támogatja, hanem Izrael egész népe őszinte hálával fordul önök felé. Az üldözött zsidók a náci uralom alatt menedékre lelhettek Paraguayban. Ezt sohasem feledjük el. Paraguay támogatta Izrael megalakulását, és a zsidó állam kikiáltása mellett szavazott az ENSZ-ben. Ezt sem feledjük. Önök nagyszerű barátok. Az ön vezetése alatt Paraguay bátran kiállt Izrael mellett a nemzetközi arénában és nem hitt a hazugságoknak. Eljött az ideje a még szorosabb együttműködésnek a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a biztonság terén is” – mondta Netánjáu.

A paraguayi nagykövetség megnyitása Jeruzsálemben

Haifán megválasztották Izrael történetének első drúz bírónőjét

Száuszán Álkászem a haifai körzeti munkaügyi bíróságon látja el a bírói feladatokat. A 49 éves jogász eddig a társadalombiztosító intézet jogi tanácsadójaként dolgozott. „A jogi apparátus manapság sokkal színesebb, mint korábban. Sokkal több nő erősíti a sorait és a közelmúltban a haredi és az etióp közösségből is választottak bírókat. Most pedig az első drúz bírót köszönthetjük” – mondta Ájelet Sáked igazságügyi miniszter. Izraelben mintegy 130 000 tagja van a Közel-Kelet számos országában szétszóródva élő drúz etnikumnak. Településeik a Gálilban (Galileában) és a Golán-fennsíkon találhatóak. Az arab nyelvű, saját, siíta-iszlám gyökerű vallást gyakorló drúzok lojálisak Izraelhez, szolgálnak a hadseregben és sokan közülük magas társadalmi pozíciót foglalnak el. A jelenlegi kormánynak Ájub Kárá személyében drúz származású minisztere is van.

Száuszán Álkászem

Erőszakos tüntetés

A hétvégén erőszakos tüntetések helyszíne volt Haifa, ahol a helyi arab kisebbség és szélsőbaloldali csoportok szimpátiatüntetést tartottak a Hámász terrorszervezet és a gázai határkerítést ostromló „békés tüntetők” mellett. A demonstrálók egy ideig békésen vonultak, majd megpróbálták lezárni a forgalmat és rongálni kezdtek. Ezt követően összecsaptak a rendőrökkel, akik 19 embert tartóztattak le. A demonstráció szervezője azzal vádolja a rendőrséget, hogy előállítása során eltörték a térdét. Hamarosan a helyszínre érkezett az arab párok frakcióját vezető Ájmán Ode, aki a rendőröket provokálta és szidalmazta.

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter elmondta, hogy a rendőrök feladata a közrend és a köztulajdon védelme, és az erőszakos fellépésre kénytelenek a megfelelő választ adni. Ezzel együtt ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az ügyet. Joná Jáháv, a város polgármestere is védelmébe vette a rendőröket. „A demokrácia és a demonstráláshoz való jog nem anarchiát és a köznyugalom megzavarását jelent. Megengedhetetlen a város megosztása, az erőszak és a türelmetlenség szítása. Ez nem hiányzik Haifának. A rendőrségnek éppen az a feladata, hogy véget vessen az illegális megmozdulásoknak, és fenntartsa a rendet. Amit Ode képviselő művelt, az csak politikai színjáték, melynek célja, hogy önmagát népszerűsítse”.

Ávigdor Lieberman védelmi miniszter – sokadik alkalommal – a szerinte a terrorizmust pártoló arab-kommunista Egyesült Lista törvényen kívül helyezését követelte. „Izraeli állampolgárok álltak ki a Hámász mellett és támadták meg a biztonsági erőket Haifán. Hivatkozhatunk a szólásszabadságra, de ideje lenne szembe nézni a tényekkel: az ötödik hadoszloppal van dolgunk. Azt tanácsolom a hatóságoknak, hogy helyezzék törvényen kívülre Odét és barátait.”

Kiállás a terroristák mellett Haifán

Munkába állt az Izrael Védelmi Erők első vak katonatisztje

A hadsereg kötelékében összesen 21 vak vagy látássérült katona szolgál, de tiszti rangot eddig egyikük sem kapott. A 24 éves Hila Meuda az izraeli légierő katonai ügyészségének jogtanácsosaként kezdi meg szolgálatát. Hila a rámát-gáni Bár Ilán Egyetemen végzett. Tanulmányai megkezdése előtt szerződést kötött a hadsereggel, mely – a későbbi szolgálatért cserébe – vállalta a tandíj fizetését.

Meuda, aki gyermekkorában veszítette el látását, felmentést kapott a bevonulás alól, ő azonban ragaszkodott a katonai szolgálathoz. A hadsereg ajánlata felkeltette érdeklődését, mert „jogászként elhelyezkedni nagyon nehéz, és egyébként is ragaszkodtam ahhoz, hogy bevonuljak”.

Hila életét egy vakvezető kutya, Nilsz segíti, aki első és egyetlen állatként kapott belépési engedélyt a tel-avivi katonai főhadiszállásra.

Hila Meuda

zsido.com