Zoran Milanovic horvát miniszterelnök arra kérte az Európai Labdarúgó-szövetséget, hogy ne alkalmazzon drákói szigort a pályán megjelenített horogkereszt miatt.

Szerdán levelében fordult Zoran Milanovic az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetőségéhez annak érdekében, hogy Horvátországot ne zárják ki az Európa Bajnokságból, amiért az előző hónap során ismeretlenek horogkeresztet firkáltak egy focipálya füvére – írta a Times of Israel.

A náci jelkép június 12-én, a 2016-os EB-selejtező horvát-olasz meccse során bukkant fel, melyet horvát szurkolók korábbi rasszista magatartása miatt üres stadionban voltak kénytelenek lejátszani a csapatok. A horogkereszt megjelenése után az UEFA rasszizmus miatt indított fegyelmi eljárást a Horvát Futball Szövetség (HNS) ellen. Az ügyben végleges döntés várhatóan július 16-án születik majd.

„Arra kérem Önöket, ne hagyják, hogy az Euro 2016 a legjobb csapatok részvétele nélkül zajlódjon le” – írta Milanovic, aki szerint egy „drákói szankció lerombolná a csapatot, és mély sebet hagyna a horvát szurkolókban, valamint hosszú távú károkat okozna a horvát futballvilágban”.

Az ügy kapcsán nyilvános bocsánatkérést tett közzé a HNS, és „szabotázsakciónak” nevezte a történteket.

Megszakítás