A Palesztin Hatóság új tévécsatornát indított be, melynek neve: Palesztina 48, ami utalás az izraeli arab lakosságra, amely 1948-ban Izrael területén maradt.

Az arab nyelvű csatorna irodái a Palesztin Hatóság fővárosában Ramalláhban vannak, és az adást műholdon keresztül lehet fogni. A műsorok tényleges készítői viszont izraeli arabok, akik a kész anyagokat eladják a Palesztina 48 szerkesztőségének.

Az új tévécsatorna ötlete kedvező fogadtatásra talált az izraeli arab lakosság körében. Azon felül, hogy aktuális kérdéseket megvitathatnak, úgy érzik, hogy ezúton a hangjuk eljut az egész arab világba. A tévécsatorna megnyitása alkalmából tartott sajtóértekezletet Názáretben tartották.

A Palesztina 48 tévécsatorna gyakorlatilag elmossa az izraeli (az 1948-as határon belül élő), illetve a Palesztin Hatóságban élő arab lakosság közötti különbséget, és olyan benyomást igyekszik kelteni, mintha Ramallah képviselné az egész arab lakosságot a Jordán folyó és a Földközi tenger között.

Nem meglepő tehát, hogy Benjamin Netánjáhu, aki jelenleg a kommunikációügyi miniszter hivatalát is betölti, utasítást adott a minisztérium dolgozóinak, hogy sürgősen vizsgálják meg, milyen lehetőség van a csatorna bezárására, különös tekintettel arra, hogy annak finanszírozója a Palesztin Hatóság.

(a ynet portál alapján)

Kép: Wikipédia