A palesztinok szerint az izraeliek el akarják lopni a helyi kígyó identitását.

A Palesztin Hatóság igen kreatívnak mutatkozik, amikor Izrael-ellenes lépéseket kell megtennie. A hamarosan Egyiptomban megrendezendő, 14. ENSZ Biodiverzitási Konferencián hivatalos panaszt kívánnak benyújtani, amiért a zsidó állam elorozta a „palesztin diverzitás szimbólumát”, amely nem más, mint a palesztin vipera (Vipera Palestinae) neve. Az a tény sem zavarta őket, hogy a hüllő nevében a „palesztin” szó földrajzi területet jelöl, és semmi köze sincs a múlt század hatvanas éveiben létrehozott palesztin néphez. A kígyó egyébként ugyanúgy megtalálható Izraelben, mint Jordániában, Libanonban vagy Szíriában.

A felháborodást az okozta, hogy az Izraeli Nemzeti Parkok Hivatala Izrael nemzeti kígyójának nevezte ki e veszélyeztetett viperafajt, „Izrael földjének viperája” néven. A fontos kérdésről internetes szavazással döntöttek az erre fogékony izraeliek. A vipera a 9419 szavazat 39%-át szerezte meg, és ezzel megnyerte a versenyt.

Adala al-Atira, a palesztin környezetvédelmi hivatal vezetője szerint e lépéssel Izrael megszegte az 1992-ben, 168 ENSZ tagállam által elfogadott biológiai diverzitási szerződést, mely kijelenti, hogy minden államnak szuverén joga, hogy természeti javairól döntsön. A palesztinok arra alapozzák követelésük jogosságát, hogy ezt a viperafajt még 1938-ban, tehát Izrael kikiáltása előtt tíz évvel fedezte fel egy brit tudós.

„A németjuhász kutya a világ minden országában megtalálható, mégis mindenhol németjuhásznak hívják, mert Németországban tenyészették ki. Éppen ezért az a tény, hogy Izrael megváltoztatja annak a palesztin viperának a nevét, melyet [a brit fennhatóság alatt álló] Palesztinában fedeztek fel, nem más, mint a palesztin természeti szimbólumok arcátlan elrablása, továbbá a palesztin nemzeti identitás meglopása, és a palesztin kulturális tudatosság elleni támadás” – jelentette ki Imad al-Atras, a Palesztin Vadvédelmi Hivatal vezetője teljes komolysággal.

A tisztviselő szerint a zsidó állam célja, hogy elvegye a kígyó palesztin identitását és azt izraeli identitásra cserélje. „Ez nem az első eset, hogy Izrael palesztin kulturális vagy természeti szimbólumot tulajdonít el. Korábban Izrael az olajfát nemzeti fájának, a falafelt pedig nemzeti eledelének nevezte!” – tette hozzá al-Atras.

A palesztin tisztviselők bejelentették, hogy a palesztin iskolákban kiemelten foglalkoznak majd a palesztin vipera ügyével, hogy felhívják a figyelmet az izraeli fondorlatra, és arra kérik a nemzetközi tudományos közvéleményt, hogy ne fogadják el az izraeliek névváltoztatását.

A palesztin egészségügyi hivatal közlése szerint a Palesztin Autonómia területén évente száz embert mar meg ez a kígyó, melynek mérge különösen erős. A marást követően 15-20 adag szérumot kell beadni a páciensnek, melyek összköltsége elérheti a 100 000 sékelt (7.5 millió Ft). Az ellenszérumot Izraelben fejlesztették ki, és a palesztinok is onnan vásárolják.

zsido.com

Forrás: al-monitor

 

Megszakítás