A Rámát Gánban felépített Álmok Óvodája nevű, a világon egyedülálló intézmény célja, hogy egyszerre nyújtson kezelést és oktatást azoknak a gyermekeknek, akik – a betegségükből kifolyólag – nem játszhatnak a kortársaikkal.

A Tel Hásomer Egészségügyi Központtól csupán néhány saroknyira álló épület kívülről nem mutat semmi különöset, csupán a nagy, kék biztonsági kapu és kétnyelvű felirata utal arra, hogy mi is található odabent. A falak vidám mesefigurái alatt antibakteriális falfestés húzódik meg, dupla ablakok védenek a portól és a piszoktól, és a padlót különösen nagy méretű járólapok borítják a könnyebb tisztíthatóság érdekében. Speciális légkondicionáló rendszer biztosítja a belső terek állandó légnyomását és a légáramlást, a belépőknek pedig szigorú higiéniai előírásoknak kell megfelelniük. Ez a Gán háChálomot, az Álmok Óvodája, a világ első steril oktatási és gyógyulási központja.

Létezik ugyan Long Islanden egy hasonló intézmény, ám az izraeli Álmok Óvodája abban különbözik ettől, hogy az első pillanattól fogva a legyengített immunrendszerrel élő gyermekek számára tervezték és építették. A négyszáz négyzetméteres ovi a kórházak izolációs osztályát idézi – kórházi hangulat nélkül. A látogatóknak azonban maszkot kell viselniük a belépés után, és az óvodai nap végeztével takarítóstáb súrolja végig a felületeket, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a fertőzés veszélyét.

„A hozzánk érkező gyerekek betegek, de engedélyük van az orvosaiktól, hogy ezt az egy helyet látogassák.”- mondja Ájelet Ráfálin, aki a 2014-es nyitás óta vezeti az intézményt. – „Itt együtt lehetnek más gyerekekkel, akiknek szintén nem működik az immunrendszere.” Arra azonban nagyon kell vigyázni, hogy semmiféle betegség ne kerüljön az óvodába. Épp nemrégiben kellett majdnem egy hónapra bezárniuk, miután az egyik kis óvodás véletlenül bárányhimlős beteggel került kapcsolatba. „Nem vállalunk semmiféle kockázatot”- jelentette ki az igazgatónő. – „Mindent le kellett súrolni, és a gyerekeknek kórházba kellett menniük, hogy megkapják a megfelelő kezelést, mert nem mindegyikük oltható. A kezelés nélkül nem jöhetnek vissza.”

Az Álmok Óvodája a „Nagyobb az Életnél” (Gdolim Meháchájim) nevű, Givátájim központtal működő non-profit szervezet legfontosabb projektje. A szervezetet 2000-ben alapították rákos megbetegedésből felépülő izraeli kisgyermekek segítésére. A gyerekeket vallásra, etnikai háttérre, nemre és gazdasági-pénzügyi háttérre való tekintet nélkül fogadják. Alapítása óta több mint 15 ezer kisgyermeknek és családjuknak segített a gyermekkori rák nehézségeivel való megküzdésben.

Jelenleg 35 fiú és lány tanul a Rámát Gán-i óvodában. Életkoruk fél évtől hét évig terjed, átlagosan 1-2 évet töltenek az intézményben. Vannak, akik naponta utaznak be Haifáról. A legtöbben limfómával küzdenek, néhányan leukémiával, illetve agydaganattal, egy-két kisgyermek pedig ritkább ráktípusokkal. „A szülők néha tudják, hogy nincs gyógymód. Jelenleg öt ilyen gyerekünk van.” Ezzel együtt az óvoda „boldog hely” – mondja a vezetőnő. „Megadjuk nekik azt az érzést, hogy átlagosak. Tanulhatnak itt, megtanulhatnak írni-olvasni, más gyerekekkel együtt lehetnek. Ha elfáradnak, lefekhetnek aludni.”

Az Álmok Óvodájának 22 fős személyzetéből 14-en minden nap jelen vannak. Korábban mindannyian dolgoztak fogyatékos gyermekekkel. „Mielőtt a gyerekek hozzánk érkeznek, sokan csak a szüleikkel érintkeznek. Nincsenek barátaik. Időbe telik, mire élvezni kezdik” – mondja Ráfálin, hozzátéve, hogy a gyerekek gyakran szégyellik a kemoterápiából fakadó kopaszságukat. Mások nehezen járnak, vagy nehezen tartják magukban az ételt. „Vannak gyerekek, akik már egy éve nem beszéltek, mert féltek. Biztatnunk kell őket, hogy vegyék fel a szemkontaktust, és szólaljanak meg újra.”

Az óvoda évente mintegy ötven kisgyereknek segít a gyógyulási időszakban, és teszi könnyebbé a normál életbe való visszatalálást. Izraelben évente nagyjából 600 kisgyermeket diagnosztizálnak rákkal. A „Nagyobb az Életnél” alapítvány pedig a diagnózis pillanatától kezdve a teljes úton végigkíséri a kis betegeket és családjaikat. „Orvosi csapatunk, pszichológusaink és más munkatársaink a teljes egészet tekintik annak érdekében, hogy mindent megtegyenek, hogy csökkentsék a családokra nehezedő nyomást. Ez ritka, mert a hasonló szervezetek többnyire csak egy dologgal foglalkoznak, nem a teljes egésszel.” – mondta Claude Grundman-Brightman, Nagyobb az Életnél Izraeli Támogatóinak elnöke. A szervezet évente 300 beteg gyermeket és testvéreiket táboroztatja Izraelben. Fizeti a gépkocsival nem rendelkező családok utazási költségeit, bizonyos, nem támogatott gyógyszereket, és a kemoterápiás kezelés közepén egyhetes vakációra viszi a családot. A Nagyobb az Életnél évente kétszer negyven gyereket visz Amerikába vakációra, illetve mintegy százat olyan kezelésekre, melyek Izraelben nem érhetők el, és az ő költségeiket is a Nagyobb az Életnél állja.

A Rámát Gán-i óvoda sikerére alapozva az alapítvány megkezdte egy második, még nagyobb intézmény létrehozását a Negevben fekvő Beer-Seván, a Szoroka Egészségügyi Központ közelében, ahol a periférián, szegénységben élő zsidó, arab és beduin családok nem engedhetik meg maguknak beteg gyermekeik megfelelő ellátását. Ezért a most tervezett intézményt 7-11 éves gyermekeknek szánt oktatási központtal egészítik majd ki, és a bölcsőde-óvoda mellett iskolai osztálytermek is helyet kapnak majd. Emellett már a harmadik és a negyedik központ tervei is megszülettek: Haifán és Jeruzsálemben. Összesen nyolc steril rehabilitációs és gyógyulási központot szeretnének létrehozni, vagyis egyet minden olyan izraeli kórház mellett, mely rendelkezik gyermek onkológiai osztállyal.

Mindez természetesen pénzbe kerül, a beer-sevai intézmény önmagában 3 millió dollárba kerül majd. A szervezet költségeinek kevesebb, mint egy százalékát fedezi az állami támogatás, a maradékot adományozóktól kapják, 65%-ban Izraelből, 25%-ban külföldről, a maradékot pedig tárgyi és egyéb adományok formájában. Az adományok egy része többek közt egy évente megrendezett gálaest folyamán folyik be, erre idén februárban kerül majd sor.

„Nem vagyunk orvosok. Ám támogatást nyújtunk az orvosoknak, hogy mindent megtehessenek a gyermek életének megmentése érdekében. És ha egy orvos azt mondja, hogy az egyetlen megfelelő kezelés külföldön érhető el, akkor akár egymillió sékelt is ráköltünk.”- mondta Lior Smueli, a Nagyobb az Életnél elnöke. „Még akkor is, ha csupán húsz gyerekről van szó évente. Számunkra minden gyermek száz százalék.”

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás