Amint arról bizonyára Ön is értesült, Magyarország Kormánya a tegnapi napon a koronavírus fenyegetése miatt rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzetet rendelt el. A kormány döntése az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség életében is új helyzetet teremt, ennek megfelelően Hitközségünk minden erejével és a rendelkezésére álló valamennyi eszközt mozgósítva arra kíván összpontosítani, hogy az előttünk álló időszakban közösségünk tagjainak, munkavállalóinknak illetve intézményeink ellátottjainak és hallgatóinak segítségére legyen az egészséges életvitelük megőrzésében, fenntartásában, és az ehhez szükséges feltételek biztosításában, előmozdításában.

Ezt a célt szem előtt tartva az EMIH a mai nap saját operatív törzs felállításáról döntött, amelynek legfontosabb feladata, hogy a vírushelyzet alakulását folyamatosan nyomon követve tartsa a kapcsolatot a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket koordináló országos operatív törzzsel, és a legfrissebb fejleményekkel, változásokkal, esetleges teendőkkel kapcsolatban naprakész tájékoztatást nyújtson a közösség tagjai számára. A most felálló operatív törzsnek a lehetőségeinek megfelelően ugyanígy feladata lesz, hogy a segítségére legyen a közösség hozzá forduló tagjainak.

Fontos megjegyezni, hogy aggodalomra nincs ok, a mostani intézkedésekkel egyedül a közösségünk javát és biztonságát kívánjuk szolgálni, ahogy eddig is tettük. Az új feltételek azonban új elővigyázatossági intézkedéseket kívánnak tőlünk, amelyekkel a közösségünk megszokott életmódjának a lehető legzavartalanabb fenntartását igyekszünk biztosítani és támogatni. Teljes szívvel hiszünk abban, hogy az Örökkévaló vigyázza minden lépésünket, ahogy abban is, hogy nekünk is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a zsidó közösség minden tagjának biztonságáról gondoskodni tudjunk.

Mindezzel összefüggésben érdemes hangsúlyoznunk, hogy a kóser élelmiszerellátás biztosított. Az EMIH operatív törzsének egyik első feladata lesz a kóser élelmiszer-tartalékok a különleges étrendi megkötéseket igénylő Pészách ünnepének végéig biztosítottá tenni mindazok számára, akik a kóser étkezés szabályai szerint élik az életüket. Az EMIH fenntartásában álló iskolák a kormány rendelkezéseivel összhangban zavartalanul működnek tovább, erről a Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ, illetve a Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyelvű Gimnázium vezetősége külön is értesíti az érintett családokat. A Milton Friedman Egyetem azonban a kormány rendelete értelmében bezárja kapuit, az intézményben folyó ismeretátadás távoktatás formájában történik majd a közeljövőben. Az Olajág Idősotthon intézményláncban, az idős emberek magasabb veszélyeztetettsége okán pár nappal ezelőtt látogatási tilalmat rendeltünk el.

 A zsinagógáink megszokott életét, imarendjét, nyitva tartását szintén nem érinti változás. A rendszeres tanulókörök, talmud órák és kidusok továbbra is meg lesznek tartva.  Intézményeinkben kiemelten figyelünk a fokozott fertőtlenítésre és higiéniára. Ugyanakkor a 100 főnél nagyobb látogatószámot vonzó események rendezéséről – a mai, országos rendelet értelmében – a következő 15 napra vonatkozóan lemondunk. Ezzel összefüggésben arra szeretnénk kérni közösségünk tagjait, hogy a személyes üdvözlések alkalmával megszokott testi kontaktust a továbbiakban kerüljék egymással. Azon barátaink, akik kicsit is rosszul érzik magukat, kérjük, inkább maradjanak otthon és a lakásuk biztonságában végezzék el rendszeres vallási tevékenységüket. Az EMIH fenntartása alatt levő zsinagógákban a szükséges fertőtlenítést elvégeztük, és a látogatóink számára biztosítani fogjuk a kézfertőtlenítők használatát.

   Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség ma életre hívott operatív törzse mostantól a muveletitorzs@zsido.com e-mail címen, vagy a +36/30-725-0364 telefonszámon elérhető a közösségünk tagjai számára. Az operatív törzs működéséről további részleteket a következő Hírlevelünkben közlünk majd. Addig is kívánunk minden kedves barátunknak jó egészséget és áldást az elkövetkező időszakra is!

 

Budapest, 2020. 03. 12.
 
 

Barátsággal:

Köves Slomó