Tizenhét arab állam bécsi nagykövete tiltakozott levélben az osztrák külügyminiszternél, amiért Izraellel vállalt szolidaritásból kifüggesztették a zsidó állam zászlaját a kancellár hivatalára és a külügyminisztérium épületére. Alexander Schallenberg

“Egy olyan megszálló erő demonstratív támogatása, amely a nemzetközi és a humanitárius jogot is sérti, nem pusztán ellentmond Ausztria hagyományos semlegességének, de semmibe veszi a palesztin lakosság alapvető polgári és emberi jogait” – olvasható az arab államok nagykövetei által jegyzett dokumentumban, amelybe a Die Presse című lap betekintést nyert.

A levelet többek között Mohamed Szamir Kubaa, az Arab Liga bécsi missziójának vezetője, valamint Mohamed Mezghani tunéziai nagykövet, a bécsi arab képviselők tanácsának soros elnöke látta el kézjelével. A Die Presse szerint az aláírók “szokatlanul éles hangnemben” fordultak Schallenberghez.

A diplomaták szerint Bécs tétlen maradt “Izrael ártatlan palesztinokkal szembeni példátlan erőszakcselekményei” láttán, ami összeegyeztethetetlen Ausztria humanitárius kérdésekben képviselt álláspontjával.

Az osztrák lap kiemeli, hogy a diplomaták egy szóval sem említik a radikális iszlamista Hamász terrorszervezetet, amely több mint négyezer rakétát lőtt ki Izrael területére.

A május 21-én keltezett dokumentum írói végül felszólítják Ausztriát, hogy az arab országokkal fenntartott hagyományos barátság szellemében térjen vissza a semlegességhez és a tárgyilagossághoz.

Schallenberg szóvivője megerősítette, hogy valóban érkezett ilyen levél a tárcához, de még nem válaszoltak rá írásban.

“Mindenkinek, aki részrehajlással vádol minket, világosan megmondjuk: a terrorizmust illetően nem lehet szó semlegességről” – hangsúlyozta. Mint mondta, Ausztria továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának híve a nemzetközi jog alapján, de nem fog hallgatni a Hamász “rakétaterrorjának” láttán.

MTI/zsido.com