Rendkívül ritka kéziratokra tett szert az Izraeli Nemzeti Könyvtár. A lelet átírhatja eddigi ismereteinket az egykori Selyemút mentén élő zsidó közösségről.

A nagyjából 250 oldalas gyűjtemény a XI. századból származik, az eddigi legnagyobb ilyen anyag. A jeruzsálemi intézménynek eddig egy 29 oldalas gyűjteménye volt ebből az időszakból és arról a területről, ami a jelenlegi Afganisztánt jelenti. A korabeli mongol hódítások idején szinte minden írásos anyag megsemmisült – olvasható az israelnationalnews.com cikkében. A fontos és értékes dokumentumok beszerzését egy magánalapítvány tette lehetővé.

A feljegyzések egy zsidó kereskedő családtól származnak, akik Bamian város környékén éltek, ez a XI. században egy fontos központ volt a Selyemút mentén. Vannak benne idézetek a Talmudból, liturgiák leírásai, háláchá, történelmi feljegyzések, de 27 oldal kifejezetten kereskedelmi adatokat hordoz, fantasztikus betekintést kínálva egy régen eltűnt közösség mindennapi életébe. A szövegeket perzsa, arab, arámi és a ritka judeo-perzsa nyelven írták.

A könyvtár digitalizálni fogja az anyagot, ami így elérhető lesz a kutatók és a nagyközönség számára is.

Kép: israelnationalnews.com

Megszakítás