A polgári időszámítás szerinti II. század elejéről – az ún. Bár Kochvá periódusból – származó alagútrendszert egy, a Hár Hevron nevű terület nyugati részén fekvő faluban, azon belül Hilkijá palotájának romjai alatt találták meg.

A kirándulást, melynek során az izraeli hadsereg katonái által kísért civilek látogatták meg a területet, a „Metájeléj Dávid veÁchikám” nevű csoport szervezte, mely egész Júdeában és a Somronban rendez kirándulásokat két néhai izraeli katona, Dávid Rubin és Áchikám Ámicháj emlékére. A két katonát 2007 végén gyilkolták meg arab terroristák.

A túrán résztvevők Dir Cámát falujából jutottak be az alagútrendszerbe. A terület B minősítésű, vagyis részben izraeli, részben palesztin felügyelet alatt áll. A tavalyi év volt az első, amikor ilyen területre izraeli civileket engedett be a hadsereg. Hilkijá palotájába harmadik alkalommal látogathattak most zsidó civilek.

Az alagutak bizonyítják, hogy mind a második Szentély lerombolása előtt, mind pedig utána éltek zsidók a környéken. A római periódusban hatalmas palotát építettek ott, az alatta húzódó, hosszú és mély alagutakat pedig a Bár Kochvá szabadságharc idejében vájták ki. Ez a járatrendszer a mai napig szinte érintetlen.

A kirándulás szervezői szerint az alagutakat korábban nem ismerték, sőt, maga Hilkijá palotája is csak 2014 nyarán került elő, a három elrabolt zsidó fiú utáni hajsza közben. Az ezt megelőző, második látogatás során agyagedényeket találtak a túrázók, és minden bizonnyal számos érdekesség vár még felfedezésre. A kirándulás egyik szervezője, Dávid Száájid elmondta: „Különleges szimbolikus jelentőséggel bír, hogy éppen peszách, szabadságunk ünnepe előtt térünk vissza egy újabb látogatásra e történelmi helyszínre. Bár fegyveres katonák kísérnek minket, mégis újabb szabadságként éljük ezt meg a saját földünkön.” Száájid ezután köszönetet mondott a katonáknak, a parancsnokuknak és más biztonsági erők tagjainak, akik elkísérték őket.

Eszter Ámicháj, a néhai Áchikám édesanyja is részt vett a látogatáson: „Imádkozom azért, hogy ezen a területen, a mi hazánkban, szabadon járhassunk”- mondta, majd köszönetet mondott a szervezőknek, amiért fiának sétákkal állítanak emléket.

Az elmúlt időszakban több, a Bár Kochvá felkelés időszakára visszavezethető lelet került napvilágra, többek közt egy római út, valamint egy, jelenleg még ismeretlen nevű település és az alatta húzódó járatrendszer, mindkettő Bét Semes városának közelében.

Forrás: Arutz7