Az 500 éve elüldözött zsidók leszármazottai közül sokan élnek a lehetőséggel és ezrével igényelnek portugál valamint spanyol állampolgárságot

A mai Spanyolország és Portugália területén élt egykor a világ legnagyobb szefárd zsidó közössége, amelyet a XV. századtól kezdve módszeresen üldözött el az inkvizíció. A honosítási lehetőség egy gazdasági recessziót követő időszak eredménye, mivel így is próbálnak potenciális befektetőket, gazdag letelepedőket és turistákat vonzani – írtuk tavaly novemberben.

A friss adatok szerint tavaly 1800-an kaptak portugál állampolgárságot, további 12 ezer kérelem pedig még elbírálás alatt áll. Ez hatszor több, mint 2016-ban. Spanyolország is hasonló úton jár, ott eddig 5 ezer kérelem futott be – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

Lisszabonban már elkezdték egy nagy zsidó múzeum építését is, amit a tervek szerint jövőre nyitnak meg és még számos más fejlesztés is zajlik, szerte az országban. Elsősorban olyanok, amik a turizmushoz kapcsolódnak és a szefárd zsidók kulturális örökségét mutatják be.

A Rotas de Sefard nevű projektre 5,7 millió dollárnyi összeget költenek, aminek a nagyobb részét a portugál kormány állja. „Zsidó jelenlétet akarunk Portugáliában” – nyilatkozta a portugál kulturális tárca vezetője, hozzátéve, hogy ehhez várják a zsidó befektetőket is.  

zsido.com

Kép: timesofisrael.com

 

 

Megszakítás