Portugáliában eddig 292 kérelmet hagytak jóvá – közölte a portugál igazságügyi tárca szóvivője.

 Amióta elfogadták a szefárd zsidókat visszahonosító törvényt, Spanyolországban 4538 kérelmet nyújtottak be a hatóságoknak. Ebből azonban mindössze hármat hagytak jóvá a vonatkozó törvény alapján. A többieket királyi rendelettel honosították – olvasható a forward.com cikkében. A gyakorlatban a spanyol kormány próbálta blokkolni a törvény végrehajtását, ugyanis annak hatálya a becslések szerint 30 millió, már nem zsidónak számító leszármazottra is vonatkozik, és félnek a tömeges bevándorlástól.

 Ebben a két országban élt egykor a világ legnagyobb szefárd zsidó közössége, amelyet a XV. századtól kezdve módszeresen üldözött el az inkvizíció. A honosítási lehetőség egy gazdasági recessziót követő időszak eredménye, mivel így is próbálnak potenciális befektetőket, gazdag letelepedőket és turistákat vonzani.

Portugáliában is igyekeznek elhárítani a bürokratikus akadályokat a szefárd ősökkel rendelkező be(vissza)vándorlók előtt – nyilatkozta Catarina Madeira, az igazságügyi minisztérium szóvivője. Azt, hogy eddig miért csak a kérelmek 7,5 százalékát hagyták jóvá, azzal magyarázta, hogy szigorúan ellenőrzik a dokumentumokat.

Kép: qz.com