Az ősi Izraelben nagy számú oroszlán élt és bár mára egyetlen sem maradt közülük a térségben, hatásuk ugyanúgy látható a vallási szövegekben, mint Jeruzsálem-szerte, írja az i24 oldal. Akármilyen nehéz is elképzelni, hogy a Szentföldön egykor oroszlánok tanyáztak, valójában egészen a XIX. századig éltek itt példányaik.

„Az oroszlánnak hatalmas jelentősége van a Bibliában, és ezt annak köszönheti, hogy őt tartják az állatok királyának. Jehuda törzsét oroszlánhoz hasonlítják”

– ami szintén királyi létét hangsúlyozza, magyarázta a Természettudományok Bibliai Múzeumának igazgatója, Nátán Szlifkin. Az ősi hagyomány fennmaradt: Jeruzsálemet oroszlánmotívumok díszítik mindenfelé, legyenek azok ősi szobrok vagy más műemlékek. Hiába tűntek el e királyi nagymacskák régen Izrael Földjéről, emlékük a mai napig él.

A következő olvasható például a Vájechi hetiszakaszban, Jáákov ősapa áldásában: Jehuda te, téged dicsőítenek testvéreid – kezed ellenségeid nyakán! Előtted leborulnak atyád fiai. Fiatal oroszlán Jehuda; zsákmánylásból jöttél fel fiam! Lehever, leterül, mint oroszlán és nőstény-oroszlán, ki kelti föl őt! Nem távozik a jogar Jehudából és a törvény pálca lábai közül… 

„Nem távozik a jogar Jehudából” – mondja és bölcseink ezt úgy magyarázzák, hogy Jehuda törzsének éppen azért az oroszlán a jelképe, mivel ebből a törzsből ered a királyi ház, Dávid háza. Ahogy a Lévi törzséből származó Áron főpap leszármazottai a kohénok, a Szentélyben szolgálatot teljesítő papok, akiknek senki nem veheti át a helyét, úgy a Jehudából való Dávid utódai a királyi család sarjai, és ők adják majd örök időkig Izrael királyait.

Photo by Nathan Guan on Unsplash

 

Jeruzsálem oroszlánjai az elmúlt évtizedekben szobrokként tértek vissza

A jeruzsálemi városvezetés honlapjából megtudjuk, hogy az első oroszlános projekt éppen húsz éve indult útjára. Ennek során több tucat fiatal és kiforrott művész alkotta meg saját oroszlánját. A 81 elkészült alkotást a projekt lezárásaként elárverezték és a befolyt összeget olyan szervezeteknek juttatták, melyek a városban lakó gyermekek jólétévével foglalkoztak. Az első kampányt egy évvel később követte a második, melynek során ismét több tucatnyi művész készítette el oroszlánjait, melyeket később ugyancsak elárvereztek és az így befolyt pénzt jótékony célokra fordították. A díszes vadállatok közül néhányat a mai napig a város különböző pontjain láthatunk felállítva.

Az Izraelben élő egyedek egyébként az ázsiai oroszlán fajtához tartoztak, mely egykor az egész Közel-Keleten honos volt, mára azonban csupán India Gir nevű erdőjében maradt meg belőlük néhány csapat. A jeruzsálemi állatkertben is él három ilyen oroszlán, ezek Indiából érkeztek és egy konzerváló programban vesznek részt, melynek célja, hogy amennyiben betegség vagy más katasztrófák sújtanák az indiai populációt, legyen honnan pótolni az állományt.
Frans Van Heerden from Pexels

Jeruzsálem oroszlános címeréről itt olvashatnak az érdeklődők. A hetiszakasz flórája és faunája című sorozatunkban pedig itt írtunk az oroszlánról.

Címlapkép: Gary Whyte on Unsplash