A közelmúltban egy rejtett kamerával felvett összejövetel képsora rázta meg a lengyel közvéleményt.

Az ünneplők Hitler születésnapjára gyűltek össze. A rendőrség három férfit tartóztatott le, akiket az ügyészség a nácizmus propagálásával vádolt meg. Az elkövetőket a lengyel titkosszolgálat segítségével azonosították.

Az újságírók által titokban rögzített felvételen látható, hogy a délnyugat-lengyelországi Wodzislaw falu mellett, egy domboldalon rendezett parti résztvevői második világháborús német egyenruhában náci karlendítéseket mutatnak be. A környező fákra náci lobogókat akasztottak, és elhelyezték Hitler nagyméretű fényképét is. A rendezvény során lángra lobbantottak egy éghető anyaggal meglocsolt, hatalmas horogkeresztet, és náci katonai indulókat játszottak le aláfestő zenének.

A felvételeket a lengyel TVN24 hírcsatorna sugározta, nagy felháborodást keltve az országban és külföldön egyaránt. Az izraeli média is kiemelten foglalkozott az esettel.

Az egyik őrizetbe vett férfi Mateusz S., a Büszkeség és Modernitás (DN) nevű, neonáci párt vezetője beszédet is mondott Hitler 128. születésnapjának tiszteletére. A rendőrség házkutatást is tartott a három férfi lakásán, és náci relikviákat, irodalmat, egyenruhákat, zászlókat, valamint lőfegyvereket foglaltak le.

A vád szerint a tettesek nagy nyilvánosság előtt, egy olyan rendezvény keretein belül hirdették a náci ideológiát, “mely jelképek, szövegek és náci szimbolikájú gesztusok segítségével dicsőítette és támogatta a náci uralmat ” – mondta Ewa Bialik, a nemzeti főügyészség szóvivője.

A lengyel törvények szerint a totalitárius ideológiák, mint a nácizmus vagy a kommunizmus, illetve a fajgyűlölet hirdetése tiltott cselekedet, és két év szabadságvesztéssel büntethető.

“Az ilyen viselkedésre és az efféle szimbólumok használatára nem lehet mentség.” – írta twitter üzenetében Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök.

Legutóbb novemberben gyűlt meg a lengyel hatóságok baja a szélsőjobboldaliakkal, amikor különböző radikális csoportok 60 ezer fős menetet tartottak a lengyel függetlenség napja emlékére. A lengyelországi zsidó közösség vezetői az utóbbi időben gyakran hangoztatták aggodalmukat a növekvő antiszemitizmus miatt, melynek következtében jelentősen romlott a zsidók biztonságérzete az országban. Jaroslaw Kaczinsky, a kormányzó Törvény és Igazság (Pis) párt elnöke nyilatkozatban ítélte el az antiszemitizmust, és emellett támogatásáról biztosította Izraelt.

zsido.com

Forrás: Arutz7