Lengyelországi zsidó szervezetek panaszt tettek az ügyészségen, mert a szombaton megtartott, függetlenségi napi szélsőjobboldali felvonuláson zsidóellenes és náci jelmondatokat üvöltöztek a résztvevők. 

“A 60 000 felvonuló egy része rasszista nyelvezetet használt, és Lengyelország ezt nem tűrheti.” – mondta Jonny Daniels, a holokauszt emlékezetével foglalkozó szervezet vezetője. Daniels szerint a radikálisok “túszul ejtették” a rendezvényt, mely a független Lengyelország 99 évvel ezelőtti megteremtése előtt tisztelgett. A felvonulók között sokan voltak a kormányzó Jog és Igazság párt (PiS) soraiból.

A felvételek tanúsága szerint a tömegben sokan kiabálták a náci “Sieg Heil” köszöntést, a zsidók eltakarítását követelték a közéletből és egy transzparensen a “tiszta fehér vért” felirat volt olvasható. Voltak, akik a “Tiszta Lengyelország – Zsidómentes Lengyelország” jelmondatot harsogták. A mai Lengyelországban egyébként alig 10 000, főleg idős zsidó él a 40 milliós népesség között, miután a holokausztban a lengyel zsidók 90%-a odaveszett, majd a hatvanas évek végén a kommunista párt antiszemitizmusa miatt a megmaradtak közül sokan a kivándorlás mellett döntöttek.

A történteket az izraeli külügyminisztérium sem hagyta szó nélkül. “Ezt a veszélyes felvonulást szélsőséges és rasszista elemek vezették. Reméljük, hogy a lengyel kormány megteszi a szükséges lépéseket a szervezők ellen. A történelem arra tanít minket, hogy a gyűlöletkeltés és a rasszizmus ellen a lehető leggyorsabban és leghatározottabban kell fellépni.”

Daniels szervezete azt követeli, hogy az általuk rögzített képsorok segítségével a rendőrség azonosítsa és vonja felelősségre az elkövetőket. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár három év letöltendő szabadságvesztést is kiszabhat rájuk gyűlöletkeltésért és rasszizmusért.

Piotr Glinski lengyel kulturális miniszter egy nyilatkozatában elítélte a rasszista megnyilvánulásokat, bár az antiszemita izgatást nem nevezte meg külön. “Nem értünk egyet az effajta szlogenekkel. Nem lehet etnicista vagy rasszista módon definiálni a lengyel nép fogalmát.” – jelentette ki.

A vonuló tömeg mellett feltűnt egy kisebb, egy-két ezer fős csoport is, akik a rendezvény fasiszta jellege miatt demonstráltak. “Megdöbbentő, hogy engedélyeznek egy ilyen megmozdulást. 50 és 100 ezer főnyi futballhuligán menetel, és kisajátítja a patriotizmus eszméjét.” – mondta Andy Eddles, aki Nagy-Britanniából költözött Varsóba, hogy angolt tanítson. “Nagyon fontos számomra, hogy támogassam az antifasiszta koalíciót és azokat a demokratákat, akik ma elnyomás alatt élnek Lengyelországban.”- tette hozzá.

A központi rendezvény résztvevői között sem mindenki értett egyet a radikális szólamokkal. “A felvonulás célja, hogy a lengyel függetlenségért harcolóknak állítson emléket. Sokan, köztük én sem értek egyet a fasisztákkal. Nem szabad általánosítani. Vonulnak itt családok és gyerekek is. Vannak közöttünk szélsőségesek, de ők legfeljebb a résztvevők 30%-át teszik kik. A többi 70% egyszerű, békés felvonuló, akik semmilyen fasiszta szlogent sem üvöltöznek.” – mondta Kamil Staszalek, az egyik résztvevő.

A szélsőjobboldali ideológia megjelenése nem korlátozódott a fővárosa. A Varsótól nyugatra fekvő Wroclawban a 2000 főnyi felvonulót az a Piotr Rybak vezette, aki két évvel ezelőtt egy vallásos zsidót formázó bábut égetett el egy bevándorlásellenes megmozduláson. Ugyanitt mondott  beszédet a korábban katolikus papként szolgáló Jacek Miedlar is, aki radikális ellenlépések megtételére buzdította a tömeget “az államunkra törő gonoszok szövetsége ellen”.  Ebbe természetesen beleértette a zsidókat is. “Legyetek kegyetlenek, legyetek elszántak, amikor a gonoszság, a hazugság, a jogtalanság, a lengyel törvények eltaposása és a talmudisták ellen harcoltok. Megnyerjük a háborút, hogy a marxista zsidó hordák ne tudják elvenni a zászlónkat és Krisztus keresztjét!” – jelentette ki. Azt a véleményét is megosztotta a tüntetőkkel, hogy “a lengyelországi zsinagógákban a zsidók a talmudi gyűlölettől részegek”.

zsido.com

Forrás: Arutz7, TOI