Az izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában a német kancellárt, a cseh államfőt és a magyar kormányfőt dicsérte az antiszemitizmus elleni fellépés miatt.

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán kérdezte az izraeli kormányfőt, aki dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, kiemelve, hogy a magyar kormány egy új szervezetet is támogat ebből a célból. Az izraeli kormányfő minden bizonnyal a Tett és Védelem Alapítvány által létrehozott brüsszeli székhelyű központra utalt.

Netanjahu felhívta a figyelmet arra, hogy az antiszemitizmus régi változata mellett megjelent egy új változat, amely nem ismeri el, hogy a zsidóknak joguk lenne saját államukhoz és tagadják Izrael létjogosultságát. Ezt az új antiszemitizmust a szélsőséges jobboldali erők mellett szélsőséges baloldaliak is hangoztatják. Az izraeli miniszterelnök felszólított az antiszemitizmus mindkét formája elleni küzdelemre.

Netanjahu kiemelte az európai vezetők felelősségét, és Orbán Viktor mellett dicsérte Angela Merkel német kancellár és Milos Zeman cseh államfő erőfeszítéseit a zsidó-, és Izrael-ellenességgel szembeni harcban.

Az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta az oktatás fontosságát, különös tekintettel arra, hogy a CNN felmérése szerint minden huszadik európai még nem is hallott a holokausztról.

Az amerikai hírtelevízió által megbízott közvélemény-kutató cég hét európai országban vizsgálta az antiszemitizmust és a zsidósággal kapcsolatos véleményeket, amely igencsak aggasztó eredményeket hozott. Ezer-ezer embert kérdeztek meg Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában, Németországban és Svédországban. A kutatásból többek között kiderült, hogy Magyarországon a megkérdezettek 19 százaléka, azaz csaknem minden ötödik magyar nyíltan vállalja antiszemitizmusát, vagyis azt, hogy pusztán származásuk alapján kedvezőtlen véleménnyel van a zsidókról.

A listán sorrendben hazánk után Lengyelország következik 15 százalékkal. A megkérdezettek negyede szerint a zsidóknak túl nagy befolyása van az üzleti életben és a pénzügyekben, minden negyedik válaszadó szerint pedig nagy a befolyásuk a konfliktusokban és háborúkban is szerte a világon.

A megkérdezett európaiak 18 százaléka szerint az antiszemitizmus csak válasz a zsidók viselkedésére, 28 százalékuk pedig úgy véli, a gyűlölet oka Izrael Állam politikája.

A kutatás alapján az európaiak egyharmada csak egy keveset, vagy egyáltalán semmit sem tud a második világháború alatt lezajlott holokausztról, amelynek során több, mint hatmillió zsidó embert gyilkoltak meg.

MTI/zsido.com

 

 

 

Megszakítás