Olvasói levelek

Csak még néhány kiegészítést – helyesbítést – szeretnék tenni a Ros Hásánái imakönyvben szereplő Amnon történetet illetően [ld. Egység 31. szám].

A Német-Római Császárságban 7 fejedelem (Kurfürsten) volt jogosult a császár megválasztására: a wittenbergi herceg, a rajnai palotagróf, a brandenburgi őrgróf, a cseh király, valamint három egyházfő: a kölni, trieri és a mainzi érsek. (Később számuk bővült.)

Tehát mindegy, hogy nevezzük, választófejedelemnek, érseknek, püspöknek, ugyanarról a személyről van szó. Így hát tévedés nem történt.

Bauer Viktor, Balassagyarmat

Nagy örömmel olvasom mindig lapjukat. Ezért engedjenek meg egy megjegyzést, Naftali Kraus címére: (a 31. számból) „Az Amnon sztori margójára”:

Naftali Kraus téved! A mainzi „választófejedelem” az érsek volt! Vagyis a két méltóságot egy személy gyakorolta! A birodalmi gyűléseken 1198 óta mint „választófejedelem” (németül: Kurfürst, az uralkodó választására létrehozott grémiumban „szavazott”) Trier, Mainz és Köln érseke. Nem a „püspöknek” akarok igazságot szolgáltatni, hanem a történelmi hitelességet szerettem volna „korrigálni”… Egyébként Naftali Krausnak igaza van, nem kell szépítgetni az egyházak galádságait. Ezért nincs szükség – szerintem – a „keresztény-zsidó dialógusra” sem…

Joel Berger

Landesrabbiner von Württemberg

Stuttgart, Németország
Naftali Kraus válasza:

Köszönöm Berger főrabbi úr helyreigazítását, amiből két dolog derül ki. Az egyik tévedésem. A másik – hogy az érsek úr volt az, aki megkínoztatta Ámnon rabbit és halálát okozta. Ez volt mondanivalóm lényege. A legfontosabb J. B. főrabbi levelének utolsó mondata. Ezért neki külön köszönet jár.

Megjelent: Egység Magazin 8. évfolyam 33. szám – 2014. július 30.

 

Megszakítás