Régészek szerint a Holt-tengeri tekercsek megtalálása óta ez a legnagyobb jelentőségű felfedezés.

Izraeli és amerikai kutatók sikeresen megfejtették az évszázadokkal ezelőtti tűzvészben megszenesedett, héber nyelvű tekercs tartalmát – melyre az ein gedi tekercsek között találtak 1970-ben. A történelmi jelentőségű dokumentum a Tóra harmadik könyvét, azaz a Léviták könyvét tartalmazza és a kutatók szerint ez az írás legrégebbi héber változata.

„Egy évezreden át senki nem olvasta. Sokan gondolták, hogy abszolút olvashatatlanná vált” – mondta Brent Seales, a Kentucky Egyetem professzora a tekercsről, melynek keletkezését a radiokarbon-módszer alapján a 3-4. századra datálják. Az 1970-ben felfedezett dokumentum feltehetőleg i.sz. 6. században vált csaknem teljesen a tűz martalékává.

A „virtuális kicsomagolás” technikájával elemzett szöveg megfejtője az Izraeli Régészeti Hatóság szakértője, Pnina Shor és csapata volt. Az eredmény sokakat meglepett; Michael Segalnak, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzorának nyilatkozata szerint „le volt nyűgözve a képek minőségétől”.

A férfi szerint nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy „a holt-tengeri tekercsmaradványok vizsgálati eredményeinek egy évtizede történt bemutatása óta az ein gedi Léviták tekercse a legátfogóbb és a legnagyobb jelentőségű bibliai régészeti szöveg, ami napvilágra került”.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post

Megszakítás