Ma kezdődik Berlinben a „zsidó olimpiaként” emlegetett 14. Európai Maccabi Játékok. Magyarországot több mint félszázan képviselik, köztük Montreal olimpiai bajnoka. A zsido.com a magyar delegáció vezetőjét az indulás előtt hívta fel.

„Jó hangulatban, nagy reményekkel és némi drukkal vágunk neki a kalandnak” – összegezte a hangulatot Knopp András a repülőtérről jelentve. A Maccabi Vac Hungary sportegyesület pár éve újjáéledő kispályás labdarúgó csapatának egyik alapítója ezúttal szervezője és vezetője lesz a magyar küldöttségnek. Knopp szerint a csapat létszáma még sosem volt ekkora: a legfiatalabb versenyző nincs 13 éves, míg a bridzs csapat doyenje betöltötte 75. életévét.

„Felemelő és megható érzés egy ilyen versenyre készülni. Azon a helyszínen mutathatjuk meg magunkat, ahol 1936-ban Hitler akarata szerint alakultak a nyári olimpiai játékok” – fogalmazott Knopp, aki kiemelte: a vívóviadalokat idén hivatalosan is Kabos Endre-emlékversenynek nevezték el a főszervezők, tisztelegve azelőtt a magyar bajnok előtt, aki a nemzeti válogatottal aranyérmet szerzett 1936-ban, majd 1944-ben náci gyilkosok áldozataként hunyt el Budapesten.

A megnyitó kedden este lesz, abban az Olimpiai Stadionban, amelyet 1936-ban a Führer utasítására terveztek. Több mint 2000 sportolót várnak, akik 36 ország képviseletében 19 sportágában versengenek majd. Magyarország több mint 10 sportágban érdekelt: lesz lovas és golf csapatunk is. Éremesélyesnek tartják az úszóinkat, a triatlonosainkat és a férfi vízilabdacsapatot. Utóbbi tagjai egyetemisták, akik közül páran bemutatkoztak már a magyar, azaz a világ egyik legerősebb bajnokságában is.

Azzal, hogy a magyar Maccabi pár hónapja szerződtette Kenéz Györgyöt, Montreal olimpiai aranyérmesét, és a Vasas örökös bajnokát, különösen nagy reményekkel és merész tervekkel vághat neki a csapat.

Négy évvel ezelőtt, a bécsi játékok alkalmával, első ízben tartottak „zsidó olimpiát” az egykori Harmadik Birodalom helyszínén. Nyilvánvaló, hogy Berlin választásával a szervezők azt üzenik, hogy a zsidóság erős, miközben a toleranciára és az antiszemitizmus elleni küzdelemre is felhívják a figyelmet.

A játékokat először 1929-ben rendeztek meg Prágában, majd egy évvel később Antwerpenben. Utána 29 évet kellett várni, mikor is Koppenhága adott otthont a harmadik eseménynek. A mostani játékok augusztus 5-ig zajlanak majd.

Az érdeklődők itt kísérhetik figyelemmel a versenyeket: http://www.emg2015.de/en/

WR