Sajnos, ahogy öregszünk, legtöbbünknek szemüvegre van szüksége: először jellemzően olvasószemüvegre, majd – már aki bírja – multifokális szemüvegre, amely csak az Egyesült Államokban mintegy 12 milliárd dolláros piacot jelent. Az ipar összértéke világszerte meghaladja a 100 milliárd dollárt – írja a israel21c.org.

A multifokális, vagy progresszív lencse lehetővé teszi, hogy viselője a szemüveg felső részén keresztül távolra lásson, alsó és középső részén pedig közelebbre fókuszáljon élesen. Nem rossz megoldás, de jelenleg meglehetősen drága mulatság bárhol a világon, az ára forintban százeres nagyságrendű.

Egy izraeli startup cég, az Addon Optics új technológiája a gyártást az optikus szintjére viszi el. A vállalat egy kisméretű eszközt fejlesztett ki, amely hat perc alatt, a korábbi költségek töredékéért képes elkészíteni egy multifokális lencsét.

A találmány úgy működik, hogy az optikus két műanyag lapot tesz az Addon készülékébe. Az egyik egy szabványos lencse, a másik egy nagyon vékony, rugalmas anyag, amely a multifokális képességeket növeli, és a hagyományos lencse hátoldalára van rögzítve. 24 különböző kombináció áll rendelkezésre negyeddioptriás lépésekben.

Az Addon által szállított lencsék tükröződés- és karcolásgátló anyaggal vannak bevonva. Ez egy újabb változás a szokásos eljáráshoz képest, ahol a bevonatot csak a lencse előállítása után adják hozzá. Ráadásul mindez nagyon gyorsan elkészül, ami növeli a versenyképességet.

Hogy mennyibe fog így kerülni egy multifokális szemüveg? A cég vezetője szerint ez a kiskereskedőn múlik. Maga az előállítás költsége a tizede a hagyományos módszernek, tehát döntés kérdése, hogy ki, mennyit tesz zsebre a különbözetből.

Amerikában várhatóan egy éven belül elindulhat a forgalmazás, amint a helyi hatóság rányomta a pecsétet. A vállalat először Izraelben, Németországban és Ausztráliában teszi elérhetővé a termékét, mielőtt tovább terjeszkedne.

Fotó: Andriyko Podilnyk on Unsplash