Egy különleges múzeum első ütemét adták át az olaszországi Ferrarában. A Museo Nazionale dell’Ebraismo Italiano e della Shoah az olaszországi zsidóság évezredes történetével és a holokauszttal foglalkozik.

A megnyitó ünnepség hanuka első napján volt, a mostani kiállítás címe: Az olasz zsidók története: az első ezer év. Ez a tárlat jövő szeptember közepéig látogatható a csodálatos észak-olaszországi városban. A múzeum 2020 végére készül el teljesen, de addig is folyamatosan működik – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. Az ünnepségen ott volt az olasz kulturális miniszter Dario Franceschini is, aki régóta támogatja az intézmény létrejöttét. A miniszter hangsúlyozta, hogy a múzeum nagy hiányt pótol és a kiállítással egy álom vált valóra.

A történet nem tegnap kezdődött, az olasz törvényhozás már 2003-ban törvényt fogadott el a múzeum létrehozásáról, az állam pedig 47 millió euróval támogatta a beruházást. Dario Franceschini úgy látja, hogy évi 2,5 millió euróra lesz szükség a működéshez és a fejlesztéshez, ezért külső forrásokat is szeretnének bevonni a finanszírozásba. Az állandó kiállítás abban a tömbben lesz, amit jövőre kezdenek építeni, és öt hatalmas könyvre fog emlékeztetni, a Tóra öt könyvére utalva. Dokumentációs központot is létesítenek majd benne, ahol  oktatással is foglalkoznak.

Maga az epület egy 1912-ben készült egykori börtön helyén áll. Ferrarában a korai középkortól élnek zsidók, még a mai nap is található itt egy kisebb közösség. Korábban is működött zsidó múzeum a városban egy XV. századi épületben a régi zsidó negyedben, de az megrongálódott a 2012-es földrengésben.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu