Sokba került egy rossz továbbítás a Whatsapp-on.

Különös és kellemetlen dolog történt Yeedle Werdigerrel, az ismert amerikai haszid énekessel, aki gyakran lép fel Izraelben is. Werdiger zenei producerként is tevékenykedik. Az utóbbi időben együttműködött Boruch Sholom Blesofskyval a Chabad népszerű énekesével. Az eredmény egy új album lett, “Bisvili Nivrá Háolám” (A világ értem lett teremtve) címmel. (A mondat a Misna Szanhedrin traktatusában szerepel.) A munka mintegy négy évig tartott és nyolcvanezer dollár befektetést igényelt.

Az album elkészítésének utolsó fázisa a „mastering”, mely általában már a grafikai tervezéssel párhuzamosan folyik. Ilyenkor a hangzást még tovább javítják, csiszolják, hogy a dalok a lehető legtökéletesebb formában szólaljanak meg. Ebben az időszakban az alkotókban egyre nő a feszültség, vajon a közönségnek tetszeni fognak a dalok, vagy nem, megveszik-e vajon, esetleg fel sem figyelnek rá? Különösen így van ez, mint ebben az esetben is, ha egy új énekes első albumáról van szó.

Ekkor történt a hiba. A zenei anyagot Yeedle az okostelefonjának Whatsapp alkalmazásának segítségével továbbította a hangmérnököknek. Egyetlen téves továbbítás miatt a teljes zenei anyag illetéktelen kezekbe került és onnantól már nem lehetett megállítani a másolásokat.

Az album még nincs kiadva, a poszterek nincsenek kinyomtatva, a boltok még csak várják a lemezeket és már vége is az egésznek. Hatalmas a csalódás és a fájdalom. Yeedle levonta már a következtetéseit: „A tanulság az, hogy ezentúl nem fogunk semennyit sem befektetni. Van már mindenre applikáció: az egyik a zenei hangokat adja, a másik a felvételi stúdiót helyettesíti és van, amelyikkel kész borítókat lehet csinálni. Szóval, ha legközelebb megnyomjátok a letöltés gombot akkor ne csodálkozzatok, hogy kiszáradt a csap.”

 

Dan Diamant

 

(a Kikar Hashabat site alapján)