Zsidó élet és holokauszt tanulmányok – ez a címe annak a nyári tanulmányi programnak, melyet a brooklyn-i központú zsidó egyetem, a Touro College hirdetett meg diákjai számára. A kéthetes kurzuson való részvétellel egyetemi krediteket is szereznek a diákok, az út során egy hetet Németországban, egyet pedig Magyarországon töltenek. A több mint harminc fős csoporttal a tanáraik is együtt utaznak, így napjaik felét előadások, másik felét városnézés és tematikus SWWWPU programok töltik ki.

Budapesten az Óbudai zsina­góga és a Milton Friedman Egye­tem látja vendégül a csoportot. Ennek keretében az egye­te­men Köves Slomó rabbi tartott ne­kik előadást a magyarországi zsi­dóság történetéről, ezen belül is a neológ-ortodox szétválásról. Ittlétük alatt meglátogatják a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot, sétát tesznek a zsidó negyedben, de megnézik a Parlamentet is és sétahajóval átszelik a fővárost. A kurzusba vidéki út is épült: kétnapos kirándulásuk úticélja a mádi Csodarabbik útja központ, ahol az egyetem oktatóinak előadásai mellett Frank Mariann ismerteti meg a diákokat a Tokaj-hegyaljai zsidóság történetével, illetve a Csodarabbik útja zarándokútvonal egyes állomásaival.

Mivel az egyetem és a csoport tagjai vallásos zsidók, így külön figyelmet és szervezést igényelt a kóser étkezés, az imád­kozás, valamint a sábesz el­töltése is. Mindezekben az Óbudai zsinagóga munkatársai voltak a Touro college diákjainak, oktatóinak és kísérőiknek a segítségére.

Megszakítás