Új programsorozattal rukkolt elő az Óbudai Zsinagóga: ÓbudaKult néven kulturális események széles skáláját kínálják az érdeklődőknek. Első programjuk, az újságunkban is hirdetett Babka bábelőadása a kisgyerekes családokat vonzotta, míg a múlt szerdán megrendezett est a felnőtteket érdekelhette.

Azoknak, akik nem voltak jelen, a zsido.com érzékletes beszámolójára kellett hagyatkozniuk, hogy megismerhessék egy nem mindennapi család történetét. „A boldog házasság titka” című előadás első része valójában Chani Farhat kihívásokban és megpróbáltatásokban bővelkedő életéről szólt. „Csodálkozva hallgattuk, amint kiállt a tóraszekrény előtti alkalmi dobogóra egy határozott, hétgyermekes asszony, aki öt nyelven – köztük oroszul és kínaiul – beszél és aki az életét arra tette fel, hogy a világ, akár Izraeltől is távol eső pontjain segítsen az ott élőknek zsidóságuk megélésében. Mindezt a Chabad lubavicsi mozgalom haszid szellemiségének jegyében, természetesen” – áll a beszámolóban. Chani és első férje Vlagyivosztokban, majd Pekingben működtek lubavicsi küldöttként, megküzdve a nyelvi akadályokkal, a kóserság hiányával vagy olyan kihívásokkal, mint pl. az, hogy a legközelebbi mikve Oroszországban nyolcórányi repülőútra volt tőlük.

Chani élete azonban egy csapásra összedőlt egy telefonhívástól, melyben egy pszichiáter rettenetes titkot tárt fel a férjéről. A férfi ezután hét közös gyermeküket és a vallást hátrahagyva elmenekült. Chani két év után visszaköltözött Izraelbe, és új életet épített magának és gyermekeinek. Eközben találkozott Bennel, aki Chaniban nemcsak sze­rető feleségre lelt, hanem se­gítségével rátalált a valláshoz vezető útra is. És itt indul a boldog házasság titka, amely kompromisszumokról, nyitottságról és őszinteségről szól.

Az esemény időzítése önmagában is különleges volt, hiszen kiszlév hó 14-re esett, arra a napra, amikor a lubavicsi Rebbe és Chájá Muska rebecen házasságot kötöttek. Számtalan visszaemlékezés szól arról, milyen különlegesen erős volt az ő hét évtizedig, a rebecen haláláig tartó házasságuk. A legmeghatóbb megnyilvánulása talán ennek az, hogy a rebecen minden este megvárta a Rebbét ébren, akármilyen későn (vagy inkább a hajnali órákat tekintve korán) érkezett is meg, és egy bögre tea mellett elbeszélgettek.

Adja az Örökkévaló, hogy mind részesülhessünk a boldog házasság áldásában!

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 12. szám – 2021. november 25.