Hetedik alkalommal ünnepelte meg az Egyesült Államok elnöke és családja a széder-estet, amelyhez zsidó tisztségviselők családi receptjeit használták fel. A széder fő témájaként azt mutatták be, mennyire inspirálta amerikaiak generációinak polgárjogi küzdelmét a peszách története – adta hírül a ynet news.

Az Izraelhez fűződő kényes viszonya ellenére, Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke fontosnak tarja peszáchot – azt az ünnepet, amely véleménye szerint a polgárjogi harchoz kapcsolódik. Hagyományukat megtartva az elnök és a First Lady idén is megrendezték a Fehér Házban a szédert. –

Idén hetedik alkalommal hívott meg az elnöki család vezető zsidó tisztségviselőket és stábtagokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk a peszáchi történet újbóli elbeszéléséhez, – a Fehér Ház kifejezését használva – „’az izraeliták’ fárasztó útjáról a sivatagon keresztül az egyiptomi rabszolgaságból a szabadságba, az Ígéret Földjére”

A széder hagyományait és a hágádá előírását követve úgy tekintettek magukra, mint, akik személyesen szabadultak ki Egyiptomból: ennek kapcsán bemutatták, hogyan hatott a peszách története az amerikaiak generációra a polgárjogokért vívott harcban.

A széder szerves részét képezi maga a ünnepi vacsora – ennek is komoly hagyománya van a Fehér Házban. Ehhez egy zsidó vendégszakácsot hívnak meg, idén Susan Barocas filmest és ételspecialistát, aki segített a Fehér Ház szakácsának, Cris Comefordnak az ételek elkészítésében. A kóser menübe új trükköket vitt, vegyítve a hagyományos fogásokat és a széder résztvevőinek családi receptjeit.

obama szeder1

 

A pluralizmus jegyében a széder rituális ételeit askenázi és szefárdi tradíciók jegyében készítették el. A vacsorához a résztvevők zsidó édesanyáinak, nagymamáinak receptjeit használták, így megkóstolhattak olyan hagyományos ételeket, mint csirkelevest maceszgombóccal, cékla és sütőtök salátát, és tormával pirított újhagymát is. A felszolgált sárgarépafelfújtat Messechusetts Állam szenátorának, Eric Lessernek az édesanyja készítette.

Főételként az elnöki család ünnepi szegyet evett, sült lazacot pirított articsókával valamint csirkét citromlekvárral és zöld olajbogyóval. Desszertnek eperkrémet szolgáltak fel, aminek receptjét a Fehér Ház hivatalos filmesének, Arun Chaudhary-nek édesanyja, Jewel Chaudhary adta meg, valamint háromlapos csokoládé macaroon tortát.


Kép:  Pete Souza / The White House
 

 

Megszakítás