Néhány órával az iráni nukleáris megállapodás elfogadása után a legerősebb izraeli lobbiszervezet teljes fordulatszámra kapcsolt Washingtonban. Kemény kampányt ígérnek a megállapodás törvényhozási szentesítésének megakadályozása érdekében.

Az American Israel Public Affairs Committee nyilatkozatában hangsúlyozza: a megállapodás aggasztó, mert nem fogja megakadályozni Iránt abban, hogy nukleáris fegyvert fejlesszen és állami szinten támogassa a nemzetközi terrorizmust.

Az Egyesült Államokban a republikánusok vannak többségben a törvényhozásban, akik a kezdetektől ellenezték a megállapodást ebben a formában, és várhatóan szeptemberig nem is lesz szavazás róla. Azonban azt is fontos tudni: kevés az esélye annak, hogy az elnökkel folytatott politikai küzdelemben a republikánusok végleg megakadályozzák az egyezség megvalósítását.

A már említett Izrael-barát lobbiszervezetnek 11 regisztrált aktivistája van Washingtonban, és évi 3 millió dollárból gazdálkodnak a hírek szerint.

Gilad Erdan izraeli közbiztonsági miniszter a hadsereg rádiójában annak a reményének adott hangot, hogy a Kongresszus és a Szenátus tagjainak sikerül elmagyarázni a nukleáris megállapodás hiányosságait.

Barack Obama a megállapodást a „politikai öröksége” részének tartja, akárcsak a Kubával kapcsolatos szintén merész enyhülési folyamatot – írja elemzésében a jpost.com

Az elnök mindenkit nyugtatni próbál

Barack Obama telefon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és arról biztosította, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Izrael védelme iránt, valamint hogy a Teherán atomprogramjáról szóló megállapodás nem oszlatta el az Izrael elleni iráni fenyegetéssel kapcsolatos amerikai aggodalmakat – közölte a Fehér Ház. Netanjahu órákkal korábban súlyos, történelmi léptékű hibának nevezte az Iránnal kötött nemzetközi alkut.

A Fehér Ház közlése szerint Obama felhívta Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királyt és Mohamed bin Zájid ál-Nahajant, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösét is a megállapodással kapcsolatban, és arról biztosította őket, hogy Washington továbbra is együtt fog működni a Perzsa-öböl menti arab partnereivel az Irán destabilizáló tevékenysége elleni fellépésben. A síita Irán a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb térségbeli riválisának számít, a két ország több közel-keleti konfliktusban is egymással szembenálló feleket támogat.

 

Kép: tcjewfolk.com

Megszakítás