Obama, Netanjahu és Cameron is üzent Ros Hásáná alkalmából

A világ számos vezető politikusa küldött újévi üzenetet, amit meg is osztottak az interneten.

„Chag Sameach mindenkinek!” – köszöntötte a zsidóságot Barack Obama Youtube-ra feltöltött videójában, melyben hangsúlyozta, hogy Ros Hásáná ünnepén – amikor a zsidó hit szerint megnyílik az Élet Könyve és mindenki arra kéri Istent, hogy írja be nevét abba –, „felismerhetjük azt az elképesztő erőt, amivel saját életünkben és a világban is változást szeretnénk elérni”. Beszédében azt mondta, emberként kötelességünk egymást szeretni, és olyan módon kezelni másokat, ahogyan mi szeretnénk, hogy bánjanak velünk. „De ezek nem egyszerű dolgok. A hit nehéz, a remény nehéz, és a béke is nehéz” – mondta Obama.

Vasárnap megosztott videó üzenetében Benjamin Netanjahu szintén jókívánságát osztotta meg a zsidósággal: „Sáná tová mindenkinek az örök fővárosunkból, Jeruzsálemből!” – kezdte beszédét.

„A legutóbbi Ros Hásáná óta mindenkinek, még a legbigottabb és előítéletesebbek számára is egyértelművé vált, hogy Izrael a haladás, a modernitás, a demokrácia és az emberi jogok fáklyájaként áll egy olyan régióban, ahol a fanatizmus, a terror és a hihetetlen barbárság dominál” – hangsúlyozta a zsidó állam vezetője beszédében.

David Cameron brit miniszterelnök újévi üzenetében csodálatát fejezte ki azért a felelősségért, amit a zsidó közösségek vállalnak egy mindenki számára jobb és igazságosabb társadalom létrehozásában. Továbbá megemlékezett az elmúlt években tapasztalt antiszemita támadások áldozatairól, és leszögezte: „a zsidó közösségeket nem szabad rettegésben hagyni”. A brit miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy a Holokausztra való emlékezés mellett is ki fog állni, hogy a „történelem legsötétebb fejezetének tanulságai” sose kerüljenek elfeledésre.

zsido.com

 

  • Küldés emailben