A világ számos vezető politikusa küldött újévi üzenetet, amit meg is osztottak az interneten.

„Chag Sameach mindenkinek!” – köszöntötte a zsidóságot Barack Obama Youtube-ra feltöltött videójában, melyben hangsúlyozta, hogy Ros Hásáná ünnepén – amikor a zsidó hit szerint megnyílik az Élet Könyve és mindenki arra kéri Istent, hogy írja be nevét abba –, „felismerhetjük azt az elképesztő erőt, amivel saját életünkben és a világban is változást szeretnénk elérni”. Beszédében azt mondta, emberként kötelességünk egymást szeretni, és olyan módon kezelni másokat, ahogyan mi szeretnénk, hogy bánjanak velünk. „De ezek nem egyszerű dolgok. A hit nehéz, a remény nehéz, és a béke is nehéz” – mondta Obama.

Shanah Tovah from President Obama

President Obama extends his warm wishes for Rosh Hashanah. The High Holy Days mark the start of a new year, a time for reflection, renewal and recommitment t…

Vasárnap megosztott videó üzenetében Benjamin Netanjahu szintén jókívánságát osztotta meg a zsidósággal: „Sáná tová mindenkinek az örök fővárosunkból, Jeruzsálemből!” – kezdte beszédét.

„A legutóbbi Ros Hásáná óta mindenkinek, még a legbigottabb és előítéletesebbek számára is egyértelművé vált, hogy Izrael a haladás, a modernitás, a demokrácia és az emberi jogok fáklyájaként áll egy olyan régióban, ahol a fanatizmus, a terror és a hihetetlen barbárság dominál” – hangsúlyozta a zsidó állam vezetője beszédében.

PM Netanyahu’s Greetings for Rosh Hashana

Prime Minister Benjamin Netanyahu’s Greetings for Rosh Hashana.Video: GPO.

David Cameron brit miniszterelnök újévi üzenetében csodálatát fejezte ki azért a felelősségért, amit a zsidó közösségek vállalnak egy mindenki számára jobb és igazságosabb társadalom létrehozásában. Továbbá megemlékezett az elmúlt években tapasztalt antiszemita támadások áldozatairól, és leszögezte: „a zsidó közösségeket nem szabad rettegésben hagyni”. A brit miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy a Holokausztra való emlékezés mellett is ki fog állni, hogy a „történelem legsötétebb fejezetének tanulságai” sose kerüljenek elfeledésre.

Rosh Hashanah 2015: David Cameron’s message

Prime Minister David Cameron’s message to mark the Jewish New Year.”I want to send my very best wishes to everyone in the Jewish community here in Britain an…

zsido.com