Az amerikai elnök zsidó vezetőknek megerősítette, hogy egyelőre nem hívja meg a Fehér Házba Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Attól tart ugyanis, hogy Netanjahu nyilvánosan fogja kritizálni a Fehér Ház álláspontját a folyamatban lévő nukleáris tárgyalásokkal kapcsolatban. A New York Times beszámolója szerint, amit a Haaretz idéz, Barack Obama a megbeszélés résztvevőinek azt mondta, hogy az iráni nukleáris tárgyalások alatt telefonon fog beszélni Netanjahuval, a hivatalos meghívással pedig vár az egyeztetések június végi lezárásáig.

Barack Obama egy órát töltött az Egyesült Államok meghatározó zsidó vezetőivel, amit a sajtóbeszámolók pozitívan értékeltek. A résztvevők egyike úgy fogalmazott, hogy az elnöknek „őszinte a kapcsolata Izraellel”. Valaki más azt mondta: az elnök beszélt arról is, hogy „milyen mélyen érez Izraellel, a zsidó emberekkel és az antiszemitizmussal kapcsolatban, a megbeszélés, tehát nem csak Iránról szólt. Ez komolyabb volt, az elnök megosztotta velünk, hogy mit érez”

A megbeszélésen olyan szervezetek képviselői vettek részt, mint az American Jewish Committee, az Anti-Defamation Leaguea, a Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations és a Jewish Federations of North America, valamint az American Israel Public Affairs Committee, illetve a vallásos csoportok képviselői.

zsido.com

 

Megszakítás