A Fehér Ház közölte, hogy az izraeli miniszterelnök november 9-én találkozik Washingtonban az amerikai elnökkel. Ez lesz az első alkalom, hogy a két vezető személyesen tárgyal az iráni nukleáris megállapodás tető alá hozása óta.

A bejelentés szerint Barack Obama arra készül, hogy megvitassa Benjamin Netanjahuval az atompaktum végrehajtását, ami az amerikai kormányzat szerint meggátolja Iránt abban, hogy nukleáris fegyvert fejlesszen és destabilizálja a térséget. Terítéken lesz az izraeli-palesztin konfliktus is, amiben Obama előrelépést szeretne elérni – közölte a Fehér Ház szóvivője.

Az iráni megállapodás az izraeli kormány szerint létében fenyegeti az országot. Az utóbbi időben hűvössé vált a két vezető viszonya, ezért a szóvivő nem győzte hangsúlyozni, hogy Netanjahu látogatása az Egyesült  Államok és Izrael mély és tartós szövetségét jelzi, beleértve az alapos konzultációt, ami fokozza Izrael biztonságát.

A haaretz.com cikke szerint az izraeli miniszterelnök már egy nappal korábban megérkezik az amerikai fővárosba, hogy beszédet mondjon az Észak-Amerikai Zsidó Szövetség éves konferenciáján. A csúcstalálkozó előtt is lesznek izraeli-amerikai tárgyalások, két hét múlva Netanjahu John Kerry külügyminiszterrel egyeztet, amikor az ENSZ közgyűlésére utazik New Yorkba. Október közepén Moshe Ya’alon védelmi miniszter is Washingtonba látogat amerikai kollégájához.

Kép: haaretz.com

Megszakítás