Az amerikai elnök korábbi tanácsadói és más ismert szakértők nyílt levélben hívták fel a figyelmet arra, hogy szigorúbb nukleáris megállapodást kellene kötni Iránnal a szankciók enyhítésért cserébe.

A tekintélyes nemzetbiztonsági szakemberek csoportja, köztük öten Barack Obama korábbi stábjából (!), arra hívták fel a figyelmet, hogy a megállapodás jelenlegi formájában veszélyes, mert nem ad kellő biztosítékokat. Álláspontjuk szerint a dokumentum nem felel meg az elvárható sztenderdeknek, hacsak nem tartalmaz majd erősebb felhatalmazást az ENSZ nukleáris ellenőreinek, ami feltétele lenne a szankciók enyhítésének.

A levél egyik aláírója Dennis Ross, aki a térséggel kapcsolatos tanácsadó volt Obama első elnöki ciklusa idején, és most is John Kerry külügyminiszterrel tart Bécsbe a tárgyalások következő fordulójára. Ross is megerősítette, hogy a határidő nem szorítja őket. A biztonságpolitikai szakértő kifejtette: „Az irániaknak meg kell érteniük, hogy komoly következményekkel fog járni, ha csalnak, nagy árat kell fizetniük a kisebb vétkekért is!”. „Tudniuk kell azt is, hogy nem engedjük, hogy fegyvert fejlesszenek.” – tette hozzá Ross.

Az már szinte biztos, hogy az eredeti, június végi határidőt nem lehet tartani. A levél szerzői között van mások mellett: David Patraeus, a CIA korábbi vezetője, Robert Einhorn, aki részt vett a régebbi tárgyalásokon Iránnal, valamint James Cartwright tábornok és Gary Samore, akik szintén Barack Obama stábjában dolgoztak – írja a haaretz.com.

Izrael is aggódik

Ahogy, arról nemrég beszámoltunk kevesebb, mint két héttel a végső megállapodás határideje előtt Izrael még nem adta fel, hogy jelenlegi formájában megakadályozza a létét fenyegető nukleáris megállapodást a világ vezető hatalmai és Irán között. Washingtonba utazott Benjamin Netánjáhu miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Yossi Cohen egy sor találkozott tartott vezető amerikai tisztségviselőkkel, hogy megpróbálja befolyásolni a megállapodás számos rendelkezését, valamint próbálja késleltetni a dokumentum elfogadását.

 

Kép: haaretz.com

Megszakítás