Egy izraeli nonprofit szervezet területet vásárolt az amazóniai őserdő egyik, biodiverzitásáról híres vidékén. Könnyen lehet, hogy ez a lépés menti meg a sárgafarkú gyapjasmajmot a kihalástól.

A This Is My Earth (TIME) szervezet sikeres adománygyűjtő akicója után vásárolt 200 hold (0.81 km2) erdőterületet Peruban, az El Toro körzetben. A korábban állami tulajdonban lévő területért 30 000 dollárt fizettek, s így elejét vették, hogy irtással és felégetéssel mezőgazdasági területté alakítsák át az őserdőt.

Az El Toro körzet különlegessége abban rejlik, hogy természetes folyosóként szolgál Peru és Brazília természetvédelmi területei között, illetve több veszélyeztetett állatfaj otthona. Egyik ilyen a pókmajmok családjába tartozó sárgafarkú gyapjasmajom, mely a kihalás szélén áll, s El Toro az egyetlen olyan vidék, ahol még jelentősebb méretű populációja él. Az itt élő gyapjasmajmok száma az utóbbi időben 30%-kal növekedett, s a faj teljes populációjának a fele ezen a kis területen található. A gyapjasmajmon kívül él itt 44 fajta hüllő és kétéltű, 37 nagytestű emlősfaj és 234 különböző madár is.  A trópusi Andok egyik legfontosabb biológiai diverzitási központjaként is ismert vidéket már régóta sújtja a fakitermelés, a bevándorlás és az állami szervek teljes közönye, ezért a területvásárlással szinte az utolsó pillanatban sikerült értő kezekbe adni a terület kezelését.

A TIME alapítója Dr. Uri Sánász a Haifai Egyetemről és Álon Tál professzor a Tel Aviv-i Egyetemről. Ők ketten vezetik a környezetvédelmi szabályozással foglalkozó “Ember, Természet és Törvény” alapítványt is.

“A Föld másodpercenként egy labdarúgópálya méretű őserdőt veszít el. Bolygónk biológiai sokféleségének 50%-a az úgynevezett biodiverzitási központokban található. Ezek a területek a földfelszín 2.3%-át takarják, s 50%-uk eladó. Általában szerény összegért megvásárolhatóak, ezért választottuk ezt az utat a védelmükre.”- mondta Dr. Sánász.

“Úgy tudom, ez az első eset, hogy izraeli aktivisták mentik meg a Föld egyik fontos biodiverzitási központját.” – tette hozzá Tál professzor.

A pénzgyűjtést az interneten kezdték meg, és igen sikeresnek bizonyult. A kitűzött 25 000 dollárt meghaladva, végül 35 000 dollárt kaptak területvásárlásra. Minden olyan adakozó, aki legalább egy dollárt utal át, tagságot kap a szervezetben és szavazhat a következő támogatandó projekt helyszínéről. A jövőbeli tervek között szerepel a most megvásárolt terület kibővítése, illetve egy kenyai vadrezervátum és egy belize-i korallzátony megmentése is.

A TIME akciója az első példája annak, amikor közösségi finanszírozással teremtik meg egy környezetvédelmi projekt anyagi feltételeit, s ezzel a módszerrel feltehetően számos más zöld kezdeményezés is képes lesz biztosítani tevékenységük pénzügyi hátterét  a jövőben.

Forrás: Ynet, JPost