Hogyan segít megnyugtatni egy norvég-amerikai bevándorló az izraeliek idegeit?

David Ross Norvégiában született, apja norvég, anyja amerikai zsidó nő. Élt Norvégiában, Finnországban, majd az Egyesült Államokban. Két évig élt Kaliforniában, egy jurtában, az amerikai Vörös Keresztnek dolgozva, és legszívesebben túlélőtúrákon vesz részt, egyébként a Yale-en szerzett erdőgazdálkodási diplomát. 2014-ben költözött az Egyesült Államokból Jeruzsálembe, és indította be vállalkozását. A ShalvaTea hatféle különböző teakeveréket forgalmaz. A keverékek mindegyike Izrael egy-egy ökológiai régióját képviseli, és Izraelben őshonos gyógynövények keverékét tartalmazza. Mivel kizárólag helyi alapanyagokkal dolgozik, legyen szó a gyógynövényekről, vagy a csomagolóanyagokról, hivatalos „Made in Israel” minősítést kapott. A csomagolás munkafázisában Ross különböző fogyatékossággal élő embereket is alkalmaz.

„Az itt növő gyógynövények forgalmazásával Izrael valódi ízét mutatom be. Gyógyteákkal foglalkozó cégemet igen stresszes időszakban, a gázai háborút követően indítottam el. Így tudtam segíteni abban, hogy kissé lenyugodjanak a kedélyek.” A cionizmus által inspirált teakeverékek ötlete azonban korábban fogant: a 2010-es, több ezer hektárnyi erdőt érintő és 44 emberéletet követelő kármel-hegyi tűz után Ross, egyetemi tanulmányainak keretében, kétszer is végzett kutatásokat Izraelben.

David Ross

Miközben Észak-Izraelben kutatott a tűzzel kapcsolatban, felfedezte a helyi növények sokszínűségét, és ez inspirálta ő első teájának megalkotására. Nem sokkal később alijázott Izraelbe, és amatőr herbalistaként elkezdett kísérletezni, hogy az izraeli növények és gyógynövények széles skálájából megtalálja a teái számára a legmegfelelőbb alapanyagot. Az út nem volt egyszerű, mivel nem minden alapanyag bizonyult megfelelőnek: a gránátalma héja például nem bizonyult elég ízletesnek, a fenyőtűt viszont az Egészségügyi Minisztérium nem engedélyezte. Megtalálható viszont a teákban a záátár, az olajfa levele, a kaktuszvirág és a szentjánoskenyér. Minden egyes keverék Izrael egy-egy régióját képviseli. A teák koffeinmentesek és rendelkeznek kósersági pecséttel. Legnagyobb részüket egy kis, észak-izraeli gyárban gyártják, de a csomagolást részben a Sekelben, Jeruzsálem egy közösségi központjában végzik különböző fogyatékosságokkal élő emberek.

A sálvá, azt jelenti héberül: „nyugalom”. A ShalvaTea, melyet „sálváti”-ként is kiejthetünk, annyit tesz héberül: „nyugalmam”. A képviselt régiók: Kármel, Árává, Jeruzsálem, Éjn Gedi, Gálil és az Elá-völgy.

Ross igen komolyan veszi a teáit. Nagyon fontos számára, hogy csak helyi alapanyagokat használjon fel, így például nem jöhet szóba se a gyömbér, se a fahéj. Egyetlen, nem őshonos fűszer került bele a jeruzsálemi teakeverékbe, a kardámom: „A kardámom nem őshonos a jeruzsálemi dombokon, de évszázadok óta kereskednek vele a szent városban, így beleegyeztem, hogy belekerüljön”- mondta Ross.

Forrás: JTA