A nácik által lerombolt königsbergi (Kalinyingrád) nagy zsinagóga, Európa egyik legcsodálatosabb zsidó épülete újra eredeti díszében áll.

A nyitó ceremónián német és izraeli hivatalos személyek, valamint a volt Szovjetunió Zsidó Közösségei Föderációjának tagjai vettek részt. Megjelent továbbá az 1927-ben az akkori Königsbergben született izraeli szerző, Nechama Drober is, aki egyike annak a két, még ma is élő túlélőnek, akik tanúi voltak annak, ahogy a németek a város zsidó lakosságát üldözték, és annak is, hogy milyen volt a helyzetük a szovjet uralom alatt.

A népes königsbergi zsidó közösséget a nácik tizedelték meg, az Új zsinagóga pedig az 1938. november 9-i Kristályéjszakának esett áldozatul. Berendezését szétverték, majd felgyújtották és porig égett a díszes épület. A II. világháború után a stratégiai fontosságú helyen levő várost a Szovjetunió annektálta. A szovjetek kiutasították a város német lakosságát, és velük együtt minden zsidót. A száműzött zsidók közül sokan még a szovjet uralom alatt visszatértek ide, a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz enklávéba, ám csak az 1990-es években kaptak hivatalos engedélyt arra, hogy bármilyen vallásos zsidó közösségi programot szervezzenek nyilvánosan.

Az épület az 1900-as években

1998-ban David Shvedik rabbit nevezte ki a volt Szovjetunió Zsidó Közösségei Föderációja a nagyjából kétezer főt számláló kalinyingrádi zsidó közösség élére. Az elmúlt húsz évben egy bérelt épületben tartották az istentiszteleteket, valamint az órákat, előadásokat. A kifőzde és az általános iskola egy másik bérleményben kapott helyet. „Saját épületről álmodtunk”- mondja Shvedik rabbi. Ahogy az igény felmerült, úgy érkezett a megoldás is: egy helyi filantróp, Vlagyimir Katsman személyében, aki létrehozta a zsinagóga építésére szánt alapot, és arra ösztönözte a közösség tagjait, hogy ők is vállaljanak részt a kezdeményezésben. Több év munkájának eredményeként az egykori zsinagóga telkén álló cirkuszt a városi hatóságok más területre költöztették, és engedélyt adtak arra, hogy a telket eladják a zsidó közösségnek.

Az építkezés öt évvel ezelőtt, 2013-ban kezdődött meg, és mára, az eredetihez képest csupán apró változtatásokkal felépült az Új zsinagóga másolata. A hatalmas, 23 és fél tonnát nyomó, vasból készült kupolát idén márciusban emelték a helyére. A szerkezetnek külön adományozója volt, csakúgy, mint a díszes ablakoknak, valamint a tóraszekrénynek.

A hatalmas kupola felhelyezése

A központban helyet kapott egy holokauszt-emlékmű, egy iskola, egy óvoda, egy közösségi központ, boltok és kóser éttermek is. Történelmileg az európai városok zsinagógáit mindig körülvette a közösségi infrastruktúra, és azt reméljük, hogy ez a komplexum ismét a régió zsidó életének központjává válik – mondta Alexander Boroda rabbi, az oroszországi zsidó közösségek föderációjának elnöke.

Az épület ma

zsido.com

Forrás: crownheights.info

Megszakítás