Az EMIH kezdeményezésére a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként zsinagógák is megnyitják kapuikat június 20-án.

 Budapesten idén a 13., a vidéki városokban 11. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája nagyszabású kulturális program június 20-án, mely ezúttal egy igazi különlegességet is tartogat az érdeklődőknek. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kezdeményezésére az idei évben 6 zsinagóga is bekapcsolódik a programba, így a látogatók a zsidó hitélet legfontosabb szintereit is megismerhetik, kötetlenebb körülmények között. A Nyitott Zsinagógák nevet viselő kezdeményezés az EMIH reményei szerint hagyományteremtő lesz, és a következő évben további hitközségek és önkormányzatok is csatlakozhatnak majd a programhoz.

 Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség márciusban vette fel a kapcsolatot a Múzeumok Éjszakájáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával. A sikeres egyeztetéseknek és a szervezők pozitív hozzáállásának köszönhetően 2015-ben a programhoz csatlakozik négy budapesti és két vidéki zsinagóga is, melyek június 20-án este kinyitják kapuikat, és bemutatják a zsidó vallási-kulturális élet központjait az érdeklődőknek.

A Nyitott Zsinagógák kezdeményezés keretében az EMIH az összes zsinagógáját kinyitja, és a következő helyszínen várja a kíváncsi látogatókat: az Óbudai és a Vasvári Pál utcai zsinagóga mellett a Károly körúti Keren Or kulturális központ, sőt, a keszthelyi és a mádi zsinagóga is tágra nyitja kapuit. E mellett egy különleges helyszínre, a Budai Várban található középkori Budavári imaterembe is ellátogathatnak az érdeklődők. Az EMIH minden helyszínen betekintést biztosít a zsinagógák fordulatos történetébe, emellett pedig több helyen felállít egy „Kérdezd a Rabbit” standot is. Ennek lényege, hogy egy rabbi a helyszínen válaszolja meg az érdeklődők zsidósággal összefüggő kulturális, vallási, történelmi vagy életvitelt érintő kérdéseit. Egyes helyszíneken a hitközség különleges kóser finomságokkal várja a látogatókat, így a zsidó gasztronómiába is bepillantást nyerhetnek a zsinagógákba ellátogató érdeklődők.

Ráadásul azok számára, akik mind a négy budapesti helyszínre ellátogatnak ezen az estén, értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra. Az EMIH szervezésében 20-án este és éjszaka a zsinagógák között egy különleges buszjárat is közlekedik, autentikus idegenvezetéssel, egy a hitközséghez tartozó rabbival. Az EMIH kifejezett célja, hogy a következő évtől még több zsinagóga csatlakozzon majd a kezdeményezéshez. Ennek megfelelően már a mostani alkalommal is megtekinthető lesz a helyszíneken egy digitális bemutató, mely az ország összes zsinagógáját megismerteti az érdeklődőkkel.

 Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kifejtette: „Nagy öröm számunkra, hogy az idei évben csatlakozhatunk a Múzeumok Éjszakájához, az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb kulturális programjához, kifejezetten hálásak vagyunk a szervezőknek, hogy lehetővé tették mindezt. A Nyitott Zsinagógák kezdeményezésünk természetesen nem csak az EMIH-ről szól. Egyrészt bemutatjuk a helyszíneinken az ország összes zsinagógáját, másrészt ezúton is arra bátorítunk, hogy minden magánkézben lévő, önkormányzati fenntartású, illetve zsidó hitközségek által üzemeltetett zsinagóga csatlakozzon jövőre ehhez a kezdeményezéshez, és nyíljanak majd meg az érdeklődők előtt 2016-ban erre az egy estére. Az EMIH évek óta aktív szerepet vállal abban, hogy nem zsidó honfitársaink is megismerhessék a zsidó hagyományokat, ünnepeket és kultúránkat. Ezen dolgozunk már több mint tíz éve, és a mostani kezdeményezésünk is tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba.”

 

Az EMIH szervezésében látogatható zsinagógák

 

  • Zsinagóga a belváros szívében

Keren Or Központ, 1052 Budapest, Károly krt. 20.

 

  • A legrégebbi budapesti zsinagóga

Óbudai Zsinagóga, Budapest, III. kerület, Lajos u. 163.

 

  • A rejtett zsinagóga

Vasvári Pál utca, 1068 Budapest, Vasvári Pál u. 5.

 

  • BTM Középkori Zsidó Imaház

Budavári Imaterem, 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 26.

 

Helyszínek vidéken:

 

  • Keszthelyi zsinagóga, 8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 20.
  • Mádi Zsinagóga, 3909 Mád, Táncsics u. 38.

 

 

Az EMIH programjain kívül az alábbi zsidó tematikájú helyszínek is színes programokkal várják az érdeklődőket Budapesten, a Múzeumok Éjszakája program részeként:

 

• Holokauszt Emlékközpont (1094 Budapest, Páva utca 39.)

• Magyar Zsidó Múzeum (1075 Budapest, Dohány utca 2.)

• Magyar Zsidó Levéltár (1075 Budapest, Wesselényi utca 7.)

• Rendhagyó éjszakai séták a zsidónegyedben

• Dohány utcai Zsinagóga (1075 Budapest, Dohány utca 2.)

• Herzl Tér – klezmer koncertekkel